Dlouhý ocenil osobnost prezidenta Václava Havla

13.11.2014 12:37

Osobnosti bývalých prezidentů Václava Havla i Václava Klause, ale i stávající hlavy státu Miloše Zemana, vyzdvihl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na zahajovacím projevu, kterým otevřel konferenci „25 let svobodného podnikání“, jež dnes začala v Praze.

Dlouhý ocenil osobnost prezidenta Václava Havla
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Podle Dlouhého události roku 1989 přinesly optimismus a naději, že přijde zvýšení životní úrovně. K tomu nakonec došlo, ve srovnání s rokem 1989 je podle Dlouhého nynější životní úroveň u nás více než dvojnásobná.

Evropa definitivně ztratila poválečnou dynamiku

Upozornil ale na to, že současně s rozpadem sovětského bloku nastoupila globalizace. V jejím důsledku Evropa definitivně ztratila poválečnou dynamiku. Navíc privatizace ve všech postkomunistických zemích je vnímána rozporně.

Nikdo před 25 lety nečekal, že přijde krize, která se blíží té z 30. let

Život v naší zemi prý také poznamenává vysoká míra korupce, ať už skutečná nebo „médii zveličená“. Dlouhý poukázal na to, že nikdo z přítomných účastníků konference před 25 lety zřejmě neočekával, že hospodářský život Evropy se dostane do takového útlumu, v jakém je nyní. A že nastane krize, která se blíží té z 30. let 20. století.

Havel pomohl otevřít dveře

Vyzdvihl především osobnost prvního českého prezidenta: „Jakkoliv Havel nebyl ekonom a podnikatel, a bez ohledu na rozdílné názory na mnoho skutečností, které s námi ekonomy měl, pomohl otevřít dveře k tomu, abychom se mohli o svobodném podnikání nyní bavit,“ uvedl Dlouhý.

Klause pochválil mimo jiné za to, že se zasadil o klidné rozdělení Československa. Kladně se vyjádřil i na adresu Miloše Zemana, přestože s jeho kritikou Klausovy vlády, kterou pronášel v době, kdy byl opozičním politikem, nesouhlasil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…