Dnes byla vláda a zase udělali dvojkoalici proti nám... Faltýnek mě od politiky odrazoval a měl pravdu, rozjel se Babiš na ČT

27.02.2017 23:10

Hnutí ANO má za sebou volební sjezd. Staronovým šéfem uskupení se stal Andrej Babiš. Delegáty oslovil svou vizí budoucího Česka. Chce prý naši zemi „udělat opět velkou“. V pondělních Událostech, komentářích České televize si nikoli poprvé stěžoval, že do něj všichni kopou, každý na něj útočí a političtí matadoři se domlouvají proti Babišovi.

Dnes byla vláda a zase udělali dvojkoalici proti nám... Faltýnek mě od politiky odrazoval a měl pravdu, rozjel se Babiš na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

V úvodu šéf hnutí ANO vysvětloval, k čemu využívá svého prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. „Pan Faltýnek se stará o náš poslanecký klub, dbá na to, aby naši poslanci chodili do sněmovny. Stará se také o zákony, které prosazujeme. Je to člověk, který se mnou přišel z Agrofertu. On mě odrazoval od vstupu do politiky a měl pravdu,“ konstatoval šéf hnutí ANO.

Pak se rozpovídal o tom, jak se dívá na dnešní českou politiku.

„Ono to vypadá tak, že všechny demokratické strany nás nemají rády. Všichni na nás útočí. V první půlce volebního období na nás útočila opozice, teď už si v koalici vystačíme sami. Především od krajských voleb na nás útočí ČSSD... Ale my vládneme. Dnes byla vláda a zase zafungovala dvojkoalice ČSSD a KDU-ČSL proti nám... Oni si rozumějí líp. Asi jsme stále nezapadli do toho života v Poslanecké sněmovně,“ pokračoval Babiš.

Nechtěl se nijak vyjadřovat k tomu, s kým by rád vládl po volbách v roce 2017. Bude prý záležet na tom, jak rozhodnou voliči. U lidovců ocenil, že strana prošla generační obměnou. „Máme tu taky skoro novou ODS,“ pochvaloval si šéf hnutí ANO.

Pár slov poznamenal také k českým krajům. Je sice pravda, že v Ústeckém kraji se ANO snažilo domluvit koalici s KSČM, ale to je prý něco úplně jiného než celostátní politika. „Kraje jsou průtokáč. Oni rozdělují 166 miliard, ale nedělají žádnou zásadní politiku,“ prohlásil Babiš. Na celostátní úrovni si host neumí koalici s komunisty představit. Babiš je navíc toho názoru, že ostatní strany proti němu vedly útočnou kampaň a on se jen bránil. Dobrým příkladem je prý situace v Královéhradeckém kraji, kde byla povolební koalice dohodnutá dvě hodiny po volbách.

„Oni umějí dobře hrát to divadlo, že jdou veřejně proti sobě, ale pak jsou zvyklí, že jdou do hospody a tam se domluví,“ shrnul svůj pohled předseda ANO.

Faktem také je, že hnutí nepozvalo na sjezd žádného politického hosta z české sněmovny. „Je těžké zvát lidi, kteří do vás každý den kopou,“ posteskl si.

A ten Košta...

Ve druhé polovině pořadu vysvětloval, kde chce hnutí ANO vzít peníze na provoz státu. Máme prý moc ministerstev. Úřad vlády prý spolyká 1,3 miliardy. Obecně podle Babiše platí, že máme ministerstev moc a český stát jedná nehospodárně, popisoval Babiš před kamerami v okamžiku, kdy jako ministr financí už třetí rok sedí ve vládě.

Příkladem bolavého místa českého státu je i zákon o státní službě, který se podle politika nepovedl. Jde o zákon, pro který hlasovalo i Babišovo hnutí ANO.

V závěru pořadu vysvětloval, že jako předseda má od počátku hnutí právo zasahovat do kandidátek na všech úrovních. „Tu kompetenci mám dávno. Bylo to v jednacím řádu, najednou je to ve stanovách a je s tím problém. Všichni vědí, že jsem to nezneužil. Všichni to vědí. A možná jsem měl, protože když je nějaký problém, tak se mě všichni ptají: A co ten Košta a co tenhle,“ stěžoval si Babiš.

Konkrétně u dnes již bývalého olomouckého hejtmana Oto Košty prý netušil, co je to za člověka. „Hlavně, my jsme vlastně zjistili, že to byla loutka pana bývalého hejtmana Rozbořila. On (Košta) se po volbách změnil. On s námi vůbec nekomunikoval a navíc měl problémy s alkoholem. On nesvolal jediné jednání s náměstky... My jsme netušili, že hejtman Rozbořil nám infiltroval do hnutí svého kámoše... Já se za to voličům omlouvám a slibuji, že si dám příště pozor,“ ukončil Babiš své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…