Dnes má být vynesen rozsudek v kauze lobbisty Dalíka

02.02.2016 6:04

Pražský městský soud by dnes měl vynést rozsudek v kauze lobbisty Marka Dalíka, který je viněn z korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Žalobce pro něj navrhl za pokus o podvod sedm let vězení a peněžitý trest téměř 22 milionů korun. Dalíkův advokát Tomáš Sokol naopak chce, aby byl obžaloby zproštěn. Soud kauzu projednává rok a půl.

Dnes má být vynesen rozsudek v kauze lobbisty Dalíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Dalík vinu odmítá. Státní zástupce jej viní z pokusu o podvod, za který hrozí až deset let vězení. Soud v minulosti upozornil na to, že může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…