Dnes má premiéru dokument o politickém vězni Pavlu Wonkovi

14.11.2014 6:40

V pražském kině Lucerna má dnes vpodvečer premiéru dokument režisérky Libuše Rudinské nazvaný Pavel Wonka se zavazuje, který filmařka natočila o tomto posledním mrtvém politickém vězni minulého režimu. V roce 1988 tragicky zemřel v komunistickém vězení, a to za okolností dosud neobjasněných. Rudinská to chtěla osvětlit a přiblížit jeho osud v kontextu doby.

Dnes má premiéru dokument o politickém vězni Pavlu Wonkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Ač je Wonka znám jako disident, dokument poněkud boří jeho obraz coby hrdiny a antikomunisty a vyvolává diskuze mezi badateli a historiky. Režisérka na snímku pracovala tři roky, v archivech vyhledávala dlouho uložené spisy. Zpovídala osoby, které s ním přišly do styku z okruhu přátel i z okruhu StB a upozornila tak na jeho možnou spolupráci se státními tajnými službami. Snímek doplnila komentářem předčítajícím výpověď důstojníka StB Zdeňka Špuláka. Proč Wonkovo lustrační osvědčení je negativní a proč se nikdy opravdu nestal agentem - i to se pokusila zjistit.

„Nechtěla jsem Pavla Wonku dehonestovat. Zajímala mě otázka, jestli smrt, byť v komunistickém kriminále, dělá automaticky z člověka kladného hrdinu. I to, za co vlastně dostal loni státní vyznamenání. Brala jsem film jako šanci vyčerpat z jeho života téma, které mi přišlo nejzajímavější: spolupráci s StB," uvedla Rudinská v jednom z rozhovorů.

V roce 1992 byl v Lidových novinách publikován článek obsahující výpověď bývalého pracovníka StB, který podrobně popsal Wonkovu spolupráci v 80. letech. O tři týdny později byl otištěn závazek k tajné spolupráci Pavla Wonky, sepsaný jeho vlastní rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…