Dnes se bude vybírat zhotovitel českého pavilonu na Expo 2015 v Miláně

13.12.2013 7:00

Výběrová komise dnes bude vybírat zhotovitele českého pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Do soutěže se přihlásilo devět zájemců, čtyři byli podle informací ČTK vyřazeni kvůli tomu, že nesplnili zákonné podmínky. Tématem půlroční světové výstavy jsou "Potraviny pro planetu, energie pro život".

Dnes se bude vybírat zhotovitel českého pavilonu na Expo 2015 v Miláně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hodnota zakázky je podle zadávacího materiálu 60 milionů korun. Výběrové řízení musela kancelář generálního komisaře české účasti opakovat, protože v září se do něj nikdo nepřihlásil. Přípravy už ale byly zpožděny předtím, když rozhodnutí o účasti oddalovala předchozí vláda Petra Nečase (ODS). Do začátku Expa 2015 a tedy i na chystání pavilonu nyní zbývá zhruba rok a pět měsíců.

Firmy, které se výběrového řízení účastní, navrhují komplexní řešení české účasti. Zahrnuje to vytvoření a stavbu pavilonu, architektonickou koncepci, projektovou dokumentaci, získání povolení pro vytvoření pavilonu, realizaci vnitřní expozice, provoz a údržbu pavilonu. Výsledkem by měla být dočasná stavba, která se po skončení Expa demontuje. V šestičlenné výběrové komisi sedí například architekti Eva Jiřičná, David Vávra či Zdeněk Lukeš.

Rozpočet na českou účast na výstavě by měl být v rozmezí 180 až 210 milionů korun, poprvé peníze půjdou nejen ze státního rozpočtu, ale i ze soukromého sektoru. Minulá výstava Expo 2010 se konala v čínské Šanghaji, vláda na ni tehdy vyčlenila kolem půl miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…