Dneškem končí ve vládě ministr dopravy Pavel Dobeš

03.12.2012 6:06

K dnešnímu dni končí ve vládě ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Dobeš kabinet opouští na žádost své strany, jejíž zástupci nyní s premiérem Petrem Nečasem (ODS) jednají o tom, kdo resort dál povede. Jasno by zřejmě mělo být v několika příštích dnech.

Dneškem končí ve vládě ministr dopravy Pavel Dobeš
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Prezident Václav Klaus Dobešovu demisi z rukou premiéra přijal ve čtvrtek. Strana LIDEM výzvu Dobešovi k odchodu oficiálně zdůvodnila přetrvávajícími problémy s centrálním registrem vozidel. Na jeho místo Peake vzápětí navrhla svého spolupracovníka z úřadu vlády Roberta Vacka. Tato nominace však zkrachovala na jasném nesouhlasu předsedy vlády, Nečas a Peake si pak přes média vyměnili několik ostrých vět.

Spekulace o vládních rošádách dosud nebyly vyvráceny ani potvrzeny

Věc se nakonec zřejmě vyřeší jednáním, vedení LIDEM a ODS se setkala v úterý a obě strany se dohodly, že Dobešova nástupce vyberou v "první prosincové dekádě".

V souvislosti s uvolněním dvou vládních křesel se v médiích i v politických kuloárech začaly rojit spekulace o tom, že by si ODS a LIDEM "prohodily" právo nominovat ministry dopravy a obrany. Na obranu by tak v této úvaze zamířila vicepremiérka a šéfka LIDEM Peake a ministerstvo dopravy by údajně mohl obsadit kandidát ODS. Peake ani Nečas podobné úvahy zatím přímo nevyvrátili, chybí ale také jejich relevantní potvrzení.

Odchod Dobeše a oznámená rezignace ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) k 10. prosinci nemusí být v nynější vlně vládních výměn poslední.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…