Dny lidí dobré vůle na Velehradu navštívilo asi třicet tisíc lidí

05.07.2012 16:53

Letošní ročník Dnů lidí dobré vůle na Velehradě, který dnes vyvrcholil bohoslužbou, navštívilo podle organizátorů asi 30.000 lidí. Poutníky a návštěvníky neodradily ani vysoké teploty, chránili se deštníky. Dobrovolníci po celou dobu mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, roznášeli mezi lidmi pitnou vodu.

Dny lidí dobré vůle na Velehradu navštívilo asi třicet tisíc lidí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Členové Maltézské pomoci, kteří tradičně zajišťují zdravotní péči, ošetřili dnes 30 lidí kvůli kolapsům a nevolnostem z horka. Podle starosty Velehradu Stanislava Gregůrka nenastaly žádné větší komplikace v dopravě, řekl ČTK.

Příští rok možná na Velehrad zavítá papež

"Zatím ke mně nedorazily žádné stížnosti. Bylo sice vedro, ale lepší než kdyby přišly přívalové deště, toho jsme se báli," uvedl Gregůrek s tím, že se letos vyzkoušelo také záložní parkoviště. Pokud vyjdou plány a příští rok přijede na Velehrad papež, očekává se velmi vysoká návštěvnost. Letošních cyrilometodějské slavnosti si pochvaloval také jejich manažer Josef Kořenek. "Byla tady vynikající atmosféra. Večer lidí dobré vůle vynesl necelý milion korun, přišlo na něj asi 21.000 lidí. Zvládli jsme logistiku i dopravu," řekl Kořenek.

Zdravotníci ošetřili kvůli vedrům několik desítek lidí, žádné vážné případy však nemuseli řešit. Maltézská pomoc měla ve svých stanech v pohotovosti deset zdravotníků a spoustu dobrovolníků, kteří zajišťovali pitný režim a kontrolovali zdravotní stav lidí. I podle policistů byly slavnosti klidné. "Žádné problémy nebyly, nemáme zatím nahlášenu ani jednu krádež," řekl ČTK mluvčí uherskohradišťských policistů Aleš Mergental. Na místě bylo po oba dny slavností dvacet policistů v uniformě i kriminalisté v civilu. Problémy nebyly ani v dopravě, Velehrad se pro motoristy uzavřel, lidé museli nechat auta na obchvatu Starého Města, do Velehradu jezdily kyvadlové autobusy.

Dny lidí dobré vůle oslavují příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Zahájily jubilejní rok připomínající 1150 let od příchodu věrozvěstů. Oslavy vyvrcholí příští rok, kdy na Velehrad pravděpodobně přijede i papež. Odkaz slovanských věrozvěstů si dnes připomíná celá země. Jejich křesťanská mise položila ve druhé polovině 9. století na Moravě základy vzniku českého státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…