Do ČR by dnes měla dorazit první dodávka vakcín proti covidu-19. Policie je ve střehu

26.12.2020 7:14

Do Česka by dnes měla dorazit první dodávka vakcín proti novému typu koronaviru. Dovezena bude do Fakultní nemocnice Motol, odkud se bude distribuovat do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.

Do ČR by dnes měla dorazit první dodávka vakcín proti covidu-19. Policie je ve střehu
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Hned následující den, tedy v neděli 27. prosince, by mělo začít očkování. Mezi prvními dostane vakcínu premiér Andrej Babiš (ANO).

První symbolická dodávka bude obsahovat 9750 dávek vakcíny, kterou vyvinuly firmy Pfizer a BioNTech. Ta má zatím jako jediná registraci pro použití v EU. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti posuzuje i vakcíny dalších firem.

Přepravu vakcíny do Česka bude zajišťovat přímo firma Pfizer, která ji poveze ze své továrny v belgickém Puursu, kde se také očkovací látky vyrábějí. Převoz zřejmě budou doprovázet bezpečnostní opatření, premiér Babiš už dříve řekl, že dodávka bude mít od hranice ochranu.

Nemocnice, které očkovací látku dostanou, musí být vybaveny mrazáky pro skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Zdravotnická zařízení budou schopna naočkovat stovky lidí denně. Nejprve dostanou vakcínu zdravotníci, kteří v nemocnicích pečují o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Mezi prvními budou rovněž senioři, kteří jsou hospitalizováni nebo žijí v ústavní péči.

Další dodávka o velikosti asi 20.000 dávek se čeká před koncem roku a zamíří do nemocnic ve všech krajích. Pak budou dodávky od 7. ledna pokračovat v týdenních intervalech. Celkem má Česko zajištěno téměř 12 milionů dávek vakcíny pro skoro sedm milionů osob, ale jsou mezi nimi i objednávky vakcín, které dosud nebyly schváleny pro použití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…