Do ČR přijíždí slovenský prezident, ve středu se sejde se Zemanem

08.07.2014 6:05

Do Česka dnes na svou první oficiální návštěvu přijede nový slovenský prezident Andrej Kiska. První den bude mít v Praze pouze soukromý program. Oficiální akce ho čekají ve středu, kdy se setká mimo jiné s českým protějškem Milošem Zemanem.

Do ČR přijíždí slovenský prezident, ve středu se sejde se Zemanem
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou

Bývalý podnikatel a filantrop Kiska nastoupil do úřadu v polovině června poté, co v březnu vyhrál slovenské prezidentské volby. Před návštěvou České republiky stihl už jednu zahraniční cestu, a to na pietní akci k 25. výročí pádu komunismu v Maďarsku. V Budapešti se den po převzetí funkce potkal i se Zemanem.

Český prezident slovenského kolegu ve středu dopoledne přivítá s vojenskými poctami na Pražském hradě, kde pak oba státníci absolvují jednání. Kiska si prohlédne i katedrálu svatého Víta. Mezi tématy rozhovorů by mohla být i spolupráce armád někdejších federálních partnerů; slovenský prezident se v pondělí vyslovil pro sdílení nákladů na obranu mezi zeměmi visegrádské čtyřky, k níž kromě Česka a Slovenska patří i Maďarsko a Polsko.

Vedle Zemana se Kiska v Česku setká také se šéfem Senátu Milanem Štěchem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Ve středu svou premiérovou státní návštěvu ukončí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…