Do Česka dnes dorazí konvoj americké armády

13.06.2021 6:15

Do Česka dnes večer dorazí konvoj americký armády, který se vrací z aliančního cvičení v Maďarsku. Na hraniční přechod v Břeclavi přijede jeho první část kolem 21:00. Kvůli plynulosti dopravy bude opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou s asi hodinovým rozestupem. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 kusy vozidel.

Do Česka dnes dorazí konvoj americké armády
Foto: Radim Panenka
Popisek: Přesun konvoje americké armády přes Českou republiku

Z Břeclavi konvoj pojede do Rančířova na Jihlavsku, kde vojáci přespí. Po dálnici D1 poté zamíří přes Pražský okruh a dálnici D5 na hraniční přechod Rozvadov. Na opuštění českého území má každá část konvoje maximálně 48 hodin. Američtí vojáci již přes české území přejížděli v opačném směru na konci května.

Američani budou před vstupem na české území otestování na covid-19, většina z nich ale podle Dvořákové již byla proti onemocnění očkována.

V Maďarsku se americká jednotka účastnila cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na toto cvičení se konají pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo cvičení zrušeno. Účelem cvičení Saber Guardian 2021 mělo podle armády prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Zúčastnilo se ho téměř 13.500 vojáků z 16 různých zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…