Do Česka přijíždí předseda francouzské vlády. Jednat bude se Zemanem i se Sobotkou

08.12.2014 6:33

Do Česka dnes na dvoudenní návštěvu přijede francouzský premiér Manuel Valls. V podvečer bude jednat se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), s nímž podepíše sérii bilaterálních dohod, a s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý Valls vystoupí na Česko-francouzském ekonomickém fóru a připomene výročí setkání bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty v Praze v roce 1988.

Do Česka přijíždí předseda francouzské vlády. Jednat bude se Zemanem i se Sobotkou
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Valls bude se Sobotkou jednat o česko-francouzských vztazích v oblasti obchodu a investic, o spolupráci ve vědě a výzkumu, o energetice a o aktuálních evropských a mezinárodních otázkách. Podepíšou akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro roky 2014 až 2018 a dohody o spolupráci v kosmickém průzkumu a vzdělávání.

Na úterním ekonomickém fóru v Černínském paláci promluví kromě Vallse Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo předseda Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Účastníci budou diskutovat o energetice, financování a řízení infrastrukturních projektů, investičních příležitostech a ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi.

Ještě předtím si Valls se Sobotkou a Zaorálkem připomene na francouzském velvyslanectví snídani Mitterranda s disidenty a signatáři Charty 77 v čele s pozdějším prezidentem Václavem Havlem. Schůzka se tehdy stala symbolem rostoucího významu protikomunistické opozice v Československu na konci 80. let. Přesně po 26 letech mají na stejné místo dorazit z tehdejších účastníků setkání Petr Uhl a Karel Srp.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…