Do Jordánska vyrazí dva lékařské týmy

27.10.2014 13:50

Česko vyšle dva lékařské týmy do Jordánska, aby tam pomáhaly zraněným syrským uprchlíkům. O pokračování humanitárního programu Medevac pro syrské uprchlíky v Jordánsku dnes rozhodl koaliční kabinet.

Do Jordánska vyrazí dva lékařské týmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Jeden tým bude lékařský, který bude řešit operace srdce, a druhý bude ortopedický. „Budou to dva týmy, které budou operovat v této oblasti. Budou tam vysláni lékaři podle potřeb jordánské strany," řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož do Jordánska pojedou primárně vojenští lékaři.

Původní návrh počítal s tím, že se část zraněných bude léčit v Česku, nakonec se ale změnil. Chovanec to zdůvodnil možným bezpečnostním rizikem. „Já chci říct velice jasně, že tyto uprchlíky z těchto oblastí považujeme za rizikové a bezpečnostní složky státu budou velice, ale velice pečlivě vážit, koho do České republiky případně pustíme, nebo nepustíme," uvedl.

Možná repatriace některých uprchlíků podle něj bude i na rozhodnutí Ministerstva zahraničních věcí. Lékařské mise v Jordánsku by měly být krátkodobé.

V Česku se již léčilo na 200 pacientů

Podle nedávné zprávy OSN z války sužované Sýrie do okolních zemí uprchly přes tři miliony lidí a další desítky tisíc utíkají. Podle údajů o programu Medevac se v Česku již léčilo osm uprchlíků ze Sýrie, kteří utrpěli válečná zranění, a šest dětí. Vnitro v letech 2012 a 2013 na pomoc uprchlíkům poskytlo zhruba 70 milionů korun, přes 66 milionů za poslední tři roky poskytlo také Ministerstvo zahraničních věcí.

Program Medevac spadá pod Ministerstvo vnitra. Od roku 1993 se jeho prostřednictvím v českých nemocnicích léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…