Do Lán dnes za Zemanem dorazí kandidáti na členy vlády Gazdík a Hubáčková

02.12.2021 6:30

Čtvrtým dnem dnes budou pokračovat rozhovory prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry nové vlády, kterou tvoří Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN). Na zámek do Lán za hlavou státu dorazí dopoledne nominant na ministra školství Petr Gazdík (STAN) a odpoledne kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Do Lán dnes za Zemanem dorazí kandidáti na členy vlády Gazdík a Hubáčková
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu do funkce předsedy vlády ČR

Místopředseda STAN Gazdík už dříve řekl, že koaliční smlouva nově vznikající vlády předpokládá, že školství se musí v následujících letech výrazně změnit. Za hlavní cíle označil snížení nerovností ve vzdělávání, zvýšení motivace žáků a změny v obsahu výuky. Důležité je podle něj, aby úsilí o modernizaci bylo kontinuální, protože absolventi vyjdou ze škol až po letech, takže výsledky změn se ukáží až potom.

Strany podle Gazdíka chtějí navázat na práci končícího ministra školství Roberta Plagy (za ANO) a naplňovat cíle Strategie vzdělávání do roku 2030, kterou připravil.

Pro senátorku Hubáčkovou jsou prioritami česko-polská dohoda o hnědouhelném dole Turów, dořešení loňské ekologické havárie na řece Bečvě a větší podpora alternativních zdrojů energie.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud se Zeman setkal s kandidátem na ministra pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), nominantem na ministra kultury Martinem Baxou (ODS), adeptem na post ministra pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN), kandidátem na ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nominantkou na ministryni obrany Janou Černochovou (ODS).

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V minulém týdnu se nominace kvůli spekulacím o jeho podnikání vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybralo bankéře Jozefa Síkelu. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v úterý Zemanovi odeslal návrh na Síkelovo jmenování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …