Do Moskvy se chystá významná západní návštěva

31.03.2015 9:23

Ruská státní tisková agentura Rossija Segodňa pořádala tiskovou konferenci, na které vystoupil ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov. Hovořil o vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií i dodávkách plynu přes Ukrajinu a západních sankcích.

Do Moskvy se chystá významná západní návštěva
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

Čižov vyjádřil přesvědčení, že v otázce rozšíření či odstranění sankcí proti Rusku mezi státy Evropské unie nepanuje shoda. Členské státy EU si dle jeho názoru čím dál tím více uvědomují bezvýchodnost sankcí. „Evropská unie je nerozhodná. Na jednu stranu nechce udělat špatné rozhodnutí, ale není schopná učinit ani krok správným směrem,“ domnívá se Čižov. Obnovení strategického partnerství mezi Ruskem a EU považuje za nevyhnutelné. Nikoli však už v jeho původní podobě, které bylo nevratně narušeno ukrajinskou krizí.

Čižov v průběhu tiskové konference rovněž zdůraznil, že Moskva trvá na tom, aby pozorovatelská mise OBSE prezentovala o Ukrajině objektivní informace. „Včetně těch, které se týkají porušování dohod podepsaných v Minsku. Obě strany se jistě shodnou na tom, že k trvalému vyřešení situace se bez pravdivých a objektivních zpráv OBSE neobejdeme,“ řekl ruský diplomat, který dále hovořil o přípravách na setkání s šéfkou diplomacie EU Federicou Mogheriniovou. „Ministr zahraničí Sergej Lavrov se již s paní Mogheriniovou setkal. Přípravy na její dubnovou návštěvu v Moskvě jsou nyní v plném proudu.“

celý text v angličtině najdete ZDE

„Rusko se mimo jiné pravidelně účastní šestičlenného jednání vztahujícího se k íránskému jadernému programu a ruští diplomaté společně s našimi evropskými partnery usilují o zklidnění situace na Blízkém východě,“ prohlásil Čižov. Jedna z klíčových pasáží jeho vystoupení na tiskové konferenci se týkala dodávek plynu a energetické politiky vůbec. „Jsem přesvědčen, že EU nemá finanční prostředky na to, aby mohla Ukrajině dodávat plyn. Evropská rada proto bude nejspíš lobbovat za získání financí u Mezinárodního měnového fondu,“ konstatoval ruský diplomat.

Čižov nicméně vyzdvihl přínos Evropské komise, díky které bylo podle jeho názoru možné pokračovat ve třístranných rozhovorech mezi Ruskem, Ukrajinou a EU týkajících se dodávek plynu. „Prioritou všech tří stran je zajistit bezporuchový tranzit plynu přes území Ukrajiny. Situace státního podniku Naftogaz Ukrajiny je však nyní značně ošemetná, protože disponuje minimálním množstvím pohonných hmot, které vystačí nejvýše na čtyři dny. Je nutné, aby čerpala plyn ještě v průběhu zimy. Hovořit v tuto chvíli o letních dodávkách je předčasné. Ukrajina patrně doufá, že bude moci čerpat později plyn za lepších cenových podmínek. Taková hra se jí ovšem nemusí vyplatit,“ upozornil Čižov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…