Do Prahy přijel sudetoněmecký předák Posselt. Přednášel v Havlově knihovně, pak na ČT ujistil, že mu nejde o majetek

11.11.2014 23:17

Hostem úterních Událostí komentářů České televize byl dlouholetý šéf sudetských Němců Bernd Posselt, který do Prahy přijel na pozvání Knihovny Václava Havla, aby pohovořil o česko-německých vztazích čtvrt století od Sametové revoluce. Prohlásil mimo jiné, že Landsmanschaftu nejde o majetek, ale o lidské osudy.

Do Prahy přijel sudetoněmecký předák Posselt. Přednášel v Havlově knihovně, pak na ČT ujistil, že mu nejde o majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

„Běhen revoluce jsem byl sám v Praze a prožil jsem tu revoluci. Vývoj česko-německých vztahů pak probíhal ve vlnách. Nejprve se vyvíjely dobře, pak přišla léta stagnace a v posledních čtyřech letech jsou opět dobré. Míří to k tomu šíření a partnerství. V Dnešní Evropě jsou sousedi obzvlášť důležitými partnery,“ poznamenal na úvod Posselt.

V obecné rovině ale poznamenal, že není dobré dělat tlusté čáry za minulostí, minulost je součástí života sousedů. Na německé straně se děly strašné věci, ale i zdejší sudetští Němci utrpěli různá příkoří. „Nejhorší je nacionalismus, ten se v dnešní Evropě nesmí vracet,“ podotkl host v pořadu. Česká i německá strana by se měla poučit z historie a spolupracovat, podobně jako se to dnes děje mezi Němci a Francouzi.

Ale co majetek sudetských Němců? Budou se o ně dál hlásit? Posselt se této otázce vyhnul, protože se domnívá, že některé věci jsou důležitější než majetek. „Nejde o majetek, jde o lidské osudy,“ uzavřel své vystoupení Posselt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…