Do Prahy se dnes přesune 19 pacientů s covidem z přetížených brněnských nemocnic

25.11.2021 6:30

Do Prahy se dnes přesune 19 covidových pacientů ze dvou přetížených fakultních nemocnic v Brně. Jde o čtyři pacienty na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných s koronavirem. Podle informací ČTK zamíří do šesti nemocnic, a to do Motola, na Bulovku, do ústřední vojenské, všeobecné fakultní, vinohradské a Na Homolku.

Do Prahy se dnes přesune 19 pacientů s covidem z přetížených brněnských nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fakultní nemocnice na Vinohradech

Cílem přesunu je uvolnit kapacity brněnských nemocnic, v moravských krajích je epidemická situace nejhorší.

Nemocné v nejtěžším stavu přepraví armáda vrtulníky, ostatní povezou sanitky. Pražská záchranná služba pro ně ráno vypraví vůz Fénix. Vozidlo převeze najednou až 12 pacientů na nosítkách, kteří potřebují kyslíkovou terapii. Ve Všeobecné fakultní nemocnici budou podle mluvčí Marie Heřmánkové pečovat o šest osob, mluvčí Bulovky Eva Libigerová potvrdila přijetí pěti pacientů. Jeden nemocný bude umístěn ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Česko podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) potřebuje plošná opatření kvůli šíření covidu-19. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, což potvrzuje i plánovaný převoz pacientů. Zasahovat pouze lokálně či regionálně tak podle hejtmana ztrácí smysl.

Od začátku koronavirové epidemie loni v březnu převážely nemocnice pacienty již několikrát. Například v lednu došla lůžka JIP v Karlovarském kraji. Především z přetížené chebské nemocnice bylo nutné vozit pacienty jinam. Kapacita covidových lůžek se v lednu vyčerpala také v nemocnicích v Královéhradeckém kraji, kde bylo nejvíce zasaženo Trutnovsko. Na hraně kapacit byly počátkem roku i nemocnice ve Zlínském kraji. Koncem února pak výrazně vzrostly počty pacientů s covidem i v Plzeňském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…