Do Senátu pozvali diskutovat Mináře a ten hned spustil: Nezapomeňte, že 17. listopad je „den boje“

15.11.2019 12:45

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář řečnil ve svém projevu na páteční Konferenci 30 let svobody v Senátu Parlamentu ČR, živě vysílaném v České televizi o tom, že demokracie není „bezúdržbová“. V kontextu s tím je podle jeho slov 17. listopad dnes velkou výzvou boje za demokracii, protože není ještě vyhráno.

Do Senátu pozvali diskutovat Mináře a ten hned spustil: Nezapomeňte, že 17. listopad je „den boje“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Na úvod se Minář jal na konferenci vysvětlit, co pro něj osobně znamená blížící se výročí 17. listopadu. „Pro mne je 17. listopad důvod k velké vděčnosti. Jsem šťastný, že žijeme ve svobodě a demokracii,“ uvedl předseda spolku Milion chvilek. Zároveň dodal jedno velké „ale“. „Ale. Demokracie je dnes nemocná, je pro mě proto 17. listopad i výzvou nezapomenout na to, že se jmenuje „den boje za svobodu a demokracii“. Ne den pouze radostného křepčení na náměstích,“ zdůraznil s úsměvem.

„Myslím si, že před námi je výzva skutečně bojovat za demokracii a nemyslet si, že je jednou provždy vyhráno. Protože jestli se něco ukázalo, tak to, že demokracie není bezúdržbová,“ kladl dál důraz na její ochranu ve svém projevu Minář.

Demokracii následně přirovnal k zahradě, která vyžaduje naši péči a pokud se o ni nepečuje, tak zaroste plevelem a křovím. „Myslím, že je zase na čase pustit se do pořádné kultivace,“ pokračoval Minář dál ve svém projevu, načež jej moderátor konference Jakub Železný se smíchem přerušil se slovy: „Vy už to tady berete jako takový trénink na sobotu.“ Minář mu s úsměvem přitakal.

Závěrem poděkoval všem, kteří se zasloužili před třiceti lety v době předlistopadové, o to že dnes ve svobodné a demokratické době žijeme, i když ne tak, jak by si sám úplně představoval.

„Děkuju i všem, kteří odvedli dobrou práci v těch uplynulých třiceti letech. Bez vás bychom nebyli tam, kde jsme,“ dodal na závěr Minář a zopakoval, že je rád, kde nyní jsme, přesto vidí výzvu a potřebu pracovat na tom dál.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…