Do boje o zakázku na dostavbu Temelína vložil MIR.1200 stamiliony

09.12.2012 17:55

Konsorcium MIR.1200, které tvoří česká Škoda JS a ruské firmy Atomstrojexport a Gidropress, investovalo do tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín stovky milionů korun. ČTK to řekl předseda představenstva Škody JS Miroslav Fiala. Podle viceprezidenta společnosti Rosatom Overseas Leoše Tomíčka konsporcium v případě vítězství v tendru slibuje v České republice rozdělit zakázky v hodnotě 150 až 175 miliard korun.

Do boje o zakázku na dostavbu Temelína vložil MIR.1200 stamiliony
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

O zakázku za 200 až 300 miliard korun se vedle česko-ruského konsorcia uchází ještě americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva, kterou ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Všichni museli mobilizovat obrovské množství lidí a peněz

Harmonogram tendru se podle Fialy kvůli Arevě nemění. Oficiálně bylo řečeno, že od ledna budou zahájena konkrétní jednání s účastníky a ukončena by měla být v létě. V září by měl ČEZ rozhodnout o vítězi a do konce roku 2013 s ním podepsat kontrakt, což znamená že od 1. ledna 2014 už musí vítěz plnit své dodavatelské povinnosti, uvedl Fiala.

"Nejen my, ale i ostatní konkurenti museli mobilizovat obrovské množství lidí a peněz, které do nabídky byly vloženy. Třeba v případě naší nabídky, to není jenom Škoda JS, ale všichni dodavatelé v našem řetězci, kteří museli udělat totéž. Já si troufnu říct, že to jsou stovky lidí a vložili do toho obrovské peníze. Nejedná se ani o miliony, ani o desítky milionů, ale o stamiliony korun," řekl Fiala ČTK. Moc si nepřipouští, že by byl tendr či dostavba zrušeny.

Podle šéfa projektu dostavby elektrárny Škody JS Josefa Perlíka chce ČEZ ve své poptávce do 28 dnů po podepsání kontraktu předat veškerou dokumentaci, která detailně popisuje systém řízení projektu. "Je to zhruba 250 dokumentů, jež do posledního detailu popisují, co se na tom projektu bude dít ve všech fázích realizace až po předávávání elektrárny do provozu. Ty by nebylo možné vyrobit do 28 dnů po podpisu smlouvy, proto 50 procent našeho úsilí je teď věnováno budoucí realizaci projektu," uvedl.

Spolupráci s českými společnostmi nabízí i Westinghouse

Společnosti konsorcia spolupracují podle Tomíčka s českými firmami už teď. Rosatom eviduje za poslední čtyři roky dodávky z České republiky za přibližně 2,8 miliardy korun. "Lídrem jsou Vítkovice. Dalšími třeba Sigma Lutín, Arako a další české armaturky jako MSA, a prosazují se i kablovky třeba Kabex," řekl Tomíček ČTK. Konsorcium ČEZ nabídlo také financování projektu, a to formou úvěru i spoluvlastnictví.

Spolupráci s českými společnostmi ale nabízí i konkurenční Westinghouse. Již dříve podepsal dohody o budoucí spolupráci se strojírenským podnikem Vítkovice, s Metrostavem, s I&C Energo či Hutní montáže.

Konsorcium MIR.1200 nabízí pro Temelín dva reaktory typu VVER-1200, každý z nich o výkonu 1200 megawattů. Westinghouse pak navrhl své reaktory AP1000, které mají výkon 1117 megawattů. V obou případech jde o tlakovodní reaktory III.+ generace. Technologii Westinghousu v Česku před několika dny podpořila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, podle níž nabízí nejlepší bezpečnostní záruky. Apel na národní energetickou bezpečnost považují konkurenti za umělý problém. ČR nakupuje od Rosatomu palivo 27 let bez problémů, uvedl mimo jiné Tomíček.

Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…