Do koalice nejdeme, řekl poslanec KSČM. Někteří jejich poslanci pořád váhají. Pak se ke komunistům vyjádřila Valachová

10.07.2018 22:41

Hosty Událostí, komentářů České televize byli poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) a komunistický poslanec Stanislav Grospič. A tématem bylo zítřejší vyjádření důvěry vládě.

Do koalice nejdeme, řekl poslanec KSČM. Někteří jejich poslanci pořád váhají. Pak se ke komunistům vyjádřila Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

„Vstup do koalice nehrozí. Programové body jsme probírali velmi pečlivě, i programové prohlášení. Samozřejmě jsme se podíleli na formách programového prohlášení,“ poznamenal úvodem Stanislav Grospič ke dnes podepsanému tolerančnímu patentu mezi ANO a KSČM.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

„Deklarovali jsme, že v podstatě naše primární tolerance se týká odblokování situace, co se týče vlády. Protože nebudeme členy této vlády, chtěli jsme si rovněž zachovat volné ruce. Chceme, aby náš vliv byl úměrný výsledkům naší strany. Chceme také dosáhnout toho, abychom měli možnost realizovat tu základní stěžejní část našeho programu,“ dodal Grospič.

Mezi ČSSD a KSČM neexistuje v tuto chvíli žádný vztah. „My ale vstupujeme do menšinové vlády hnutí ANO. Máme dojednaný program, dojednané personálie,“ řekla Valachová. „Sociální demokracie nijak nejásá nad tolerancí komunistické strany, na druhou stranu volby nějak dopadly,“ uvedla. „Vlajkovou lodí sociální demokracie je sociální bydlení, a to rozhodně chceme prosadit,“ dodala. Tolerance komunistů je pro ČSSD podle slov Valachové citlivou záležitostí. 

Grospič se pak vyjádřil k tomu, zda KSČM má nějakou dohodu bokem s hnutím ANO. „Neexistuje žádná taková dohoda. V podstatě my o to ani neusilujeme. Chceme plnit kontrolní funkci,“ sdělil Grospič. Následně přiznal, že se například se sociální demokracií liší v zahraniční politice. 

Zítra všichni komunisté podpoří vládu, jak však uvedla Česká televize, váhá například Miroslav Grebeníček (KSČM). „Měl bych, ale možná se postavím na zadní,“ citovala Grebeníčka moderátorka Světlana Witowská. 

„Chceme mít záruky, že se obrátí politika ve prospěch většiny lidí,“ sdělil k tomu, proč se komunisté rozhodli podpořit vládu, Grospič. Valachová následně byla velmi překvapená z toho, že prvním místopředsedou Poslanecké sněmovny je předseda KSČM Vojtěch Filip. Domnívala se, že jím je Tomáš Hanzel z ČSSD. „Ten je místopředsedou,“ prozradil jí moderátor Martin Řezníček.

„Já o tom samozřejmě vím,“ řekl Grospič překvapené Valachové závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…