Do kriminálu za šíření ,,závadných" zpráv! Uvnitř EU padl drsný návrh

05.12.2017 13:01

Boj s tzv. „fake news“ se rozhořel po celém světě. V Irsku dokonce nyní chystají zákon, podle kterého by mohli propagátoři lživých zpráv skončit až na pět let ve vězení.

Do kriminálu za šíření ,,závadných" zpráv! Uvnitř EU padl drsný návrh
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Irsko

Navrhovatelem nového zákona je poslanec James Lawless z vládnoucí Republikánské strany, který nijak netají, že jím navrhovaná novela je přímou reakcí na prezidentské volby ve Spojených státech a jejich údajné ovlivnění ruskými hackery. „Bylo by naivní si myslet, že terčem hybridní informační války se Irsko nemůže stát. Důkazy hovoří jasně o tom, že na sociálních sítích se shromažďují velké skupiny těch, kteří chtějí narušovat demokratické procesy.“

Podle Lawlesse je naprosto zřejmé, že po Velké Británii a Spojených státech se falešné facebookové a twitterové účty objeví i na irském internetu. Jak uvádí deník Independent, pro účely zákony, který bude zákonodárcům předložen tento týden, bude definováno několik pojmů. Mezi jinými „online platforma“, za kterou bude považována internetová stránka s více než 10 000 unikátními návštěvníky za měsíc.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Je nutné, abychom zabránili v používání velkého množství falešných účtů,“ tvrdí předkladatel zákona, podle kterého by mohl skončit propagátor lživých zpráv až na pět let ve vězení. Návrh počítá také s variantou pokuty ve výši až 10 000 eur. Při mírnějším prohřešku by mohl „pachatel“ odejít jen s pokutou 500 eur či by mu hrozilo maximálně šest měsíců odnětí svobody. Zákon se ovšem nezaměřuje pouze na samotné strůjce šíření lživých zpráv.

Problémy by měli mít po jeho případném schválení irskými zákonodárci také subjekty, které dají prostor reklamám s „fake news“. „Je mimořádně důležité, abychom zajistili, že budou politické debaty na sociálních sítích transparentní. Máme k dispozici jasné důkazy, že se snaží někteří političtí představitelé států šířit propagandu ve snaze oslabovat demokratické procesy v ostatních zemích světa. Musíme jim zabránit v tom, aby to samé dělali v Irsku.“

Samotný Lawless nyní plánuje pro svůj návrh hledat podporu napříč politickým spektrem. „Je to klíčové téma, protože sociální sítě hrají pro formování politické debaty větší roli, než si myslíme. Navzdory tomu si této oblasti naše zákony v podstatě vůbec nevšímaly,“ uzavřel poslanec vládní Republikánské strany.  

 
 
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…