Do války proti Rusku se hlásí hodně Čechů, oznámil ukrajinský velvyslanec. Ale pozor...

26.02.2022 13:30

Jevhen Perebyjnis, ukrajinský velvyslanec v Praze, ve vysílání ČT oznámil, že hodně Čechů projevuje zájem zapojit se do bojů na Ukrajině. Zdůraznil však, že české zákony účast v boji za svobodu Ukrajiny zapovídají a on v tomto nemůže Čechům pomáhat. České vládě poděkoval za to, jak moc teď Ukrajině pomáhá. A obrátil se s konkrétní žádostí k celému Západu...

Do války proti Rusku se hlásí hodně Čechů, oznámil ukrajinský velvyslanec. Ale pozor...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis ve vysílání ČT prozradil, že spojení na Ukrajinu stále alespoň v minimální míře funguje a od svých příbuzných ví, že v Kyjevě strávili noc v úkrytu. „To, co se děje, jsou válečné zločiny,“ zaznělo od velvyslance.

V prvních okamžicích ruské invaze prý nemohl uvěřit tomu, že k ní opravdu dochází.

„Nemohl jsem uvěřit tomu, že toto se děje v mojí zemi. Teď už je to lepší, protože vidím, jak stateční jsou naši vojáci. Jsem přesvědčen, že zvítězíme. Někdy ve 4 ráno (ve čtvrtek 24. února) jsem dostal zprávu o tom, že proběhl dokonce útok na Kyjev a na další města. V tu chvíli jsem si uvědomil, že nastala těžká doba pro Ukrajinu,“ zaznělo také od Perebyjnise.

Poté kroutil hlavou nad tím, jak o vpádu na Ukrajinu informují své občany ruská státní média.

„Podle našich informací už ukrajinská armáda zničila na 3 tisíce vojáků. Pro ně je počet mrtvých irelevantní. My počítáme každého padlého vojáka a ctíme jejich oběti,“ zdůraznil velvyslanec s tím, že vedle vojáků umírají i civilisté. „Jsem pyšný na naši armádu,“ složil hold ukrajinským občanům.

„Já musím říct, že podle toho, jak se dnes pan prezident (Zelenskyj) chová, tak je to velmi statečný člověk a svým příkladem ukazuje Ukrajincům, že musíme dál bojovat proti nepříteli. Zůstává v Kyjevě jak on, tak premiér a s ním i celá vláda. Myslím si, že je to pro všechny vojáky povzbuzení,“ zdůraznil velvyslanec.

„Z České republiky dostáváme hodně žádostí o to, že lidé chtějí bojovat za Ukrajinu, ale my to nemůžeme nijakým způsobem koordinovat, protože my víme, že to české zákony nedovolují a my nebudeme žádným způsobem porušovat české zákony,“ dodal obratem.

Poté poděkoval české vládě i většině světa, který stojí za Ukrajinou.

„Česká vláda je dnes jedním z nejbližších spojenců Ukrajiny. Česká vláda byla jednou z prvních, která nám poskytla munici a teď poskytuje i další materiál a my si toho moc vážíme. ... Celý svět se teď postavil za Ukrajinu a toho si moc vážím. Já bych chtěl všechny ujistit, že budeme bojovat do poslední kapky krve, budeme bránit sebe, vidíte, že to děláme. Ruská armáda se už tři dny nemůže pohnout, protože ukrajinská armáda jim klade odpor, ale potřebujeme pomoc,“ zdůraznil velvyslanec.

Nakonec požádal Západ, aby uzavřel vzdušný prostor, především vzdušný prostor nad Ukrajinou. Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis je přesvědčen, že Západ k tomu má dost nástrojů, aniž by se současně přímo zapojoval do bojů na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …