Do žumpy. Kubek v TV narazil na soupeře, který se nedal

05.01.2022 13:43

Na CNN Prima News se střetl šéf ČLK Milan Kubek s biochemikem Zdeňkem Hostomským. Nesouhlasili spolu například pokud jde o délku karantény. Vláda navrhuje 5 dní. Kubek by chtěl celý týden. A Hostomský navrhuje, aby byla karanténa zrušena a hledělo se jen na příznaky. Také nesouhlasí s plošným testováním. „Každý test něco stojí, a to jsou peníze vyhozené do žumpy,“ řekl. Lidi, kterým není nic až na to, že měli pozitivní test, by podle něho stát zavírat neměl. Ale Kubek tvrdil, že „testování není žádná samoúčelná buzerace“.

Do žumpy. Kubek v TV narazil na soupeře, který se nedal
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Zdeněk Hostomský a Milan Kubek v CNN Prima News

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí
Podle Kubka není situace České republiky, kde se teprve očekává propuknutí varianty omikron, dobrá, protože není zdaleka tak proočkovaná jako země, kde už omikron řádí. K třem tisícům hospitalizovaných je prý nutné připočíst ještě tisíc dalších pacientů, kteří již covid nemají, ale léčí se z následků. „Máme vyčerpané vojsko, tedy vyčerpané zdravotníky, takže naše výchozí pozice není dobrá,“ pravil dále a řekl, že varianta omikron „hrozí vlnou, která by mohla zdravotnictví zahltit“. A doporučil, aby každý „běžel na třetí dávku očkování“, pokud může, aby snížil riziko své hospitalizace.

A dodal, že vláda musí vydat taková opatření, aby byl zajištěn chod ekonomiky, protože pokud by omikron nakazil milion lidí a další dva miliony byly v karanténě, tak by se ekonomika zhroutila, protože by neměl kdo chodit do práce. Zkracování doby karantény tak považuje za rozumný kompromis, sám považuje za vhodné 7 dní.

Ovšem Hostomský považuje i takto dlouhou dobu karantény za potenciálně nebezpečnou. Pět dní je podle něho samozřejmě lepších než 14 dní. „Ale co to udělat na nula?“ navrhl. Připomenul, že se vir prohnal Jihoafrickou republikou a teď v ní „není nic“ a uvolnila se opatření. „Ta ekonomika musí fungovat. Ty školy musí fungovat, to řekněme předem.“

Doslechl se, že vláda má problém sehnat půl miliardy korun na předplatné antivirotik od Pfizeru, a ptá se, proč se tedy utrácí za nesmyslné testování. „Teď jsem se dozvěděl, že se bude testovat dvakrát týdně, povinně. Každý test něco stojí, a to jsou peníze vyhozené do žumpy, které pak nemůže použít na nákup těch zachraňujíích léků,“ vysvětlil a souhlasil s Kubkem, že nejúčinnější ochrana je třetí dávka vakcíny.

Šéf ČLK vysvětlil, že problém s nákupem antivirotik pochází z toho, že Česká republika je v rozpočtovém provizoriu a věří, že vláda peníze najde, protože je prý „najít musí“. Připustil, že testování bude náročné, ale obhajoval ho, že je to cesta jak zabránit lockdownu. „V momentě, když necháme tu epidemii projít úplně nadivoko, tak budeme mít naráz minimálně milion nemocných, další lidé budou v karanténách a opravdu se ta ekonomika může zhroutit,“ řekl a dodal, že „testování není žádná samoúčelná buzerace“ a má za cíl roztáhnout epidemii na delší dobu a snížit maximum ve vlně.

Hostomský si ovšem nemyslí, že testování pomůže, zvláště když u antigenních testů významná část ukazuje falešnou pozitivitu. „Já si myslím, že většina lidí bude bezpříznaková. Já bych se nedíval na pozitivitu testů, já bych se díval na příznaky. Pokud máte příznaky, které vypadají jako covid, nechte se testovat a zůstaňte doma. Nasaďte si roušku, ať neohrozíte druhé, to je ta nejinfekčnější fáze. Ale abychom ukládali (zavírali) lidi, kterým nic není, ale mají prostě škrtnuté, že mají pozitivní test...“ doporučil s tím, že řada lidí okolo něho se vyhýbá testování, aby nemuseli do karantény. „Nic jim není. Je to prostě administrativní věc, která nemá s tou biologií nic moc společného. Ani s tou medicínou, bohužel,“ pokračoval biochemik.

Kubek ovšem varoval před tím, aby byl omikron označován za zcela neškodnou variantu, prý je „mnohem nebezpečnější“ než běžná chřipka. A posteskl si, že svátky jsme si prožili  v „bezvědomí“. „Málo se testovalo, tvářili jsme se, že se nic neděje, teď se budeme divit,“ posteskl si lékař a předpověděl nárůst 20 tisíc pozitivně testovaných denně, spolu s nárůstem počtu hospitalizovaných. Řekl také, že by ze strany vlády očekával mnohem větší podporu, než jaké se zdravotnictví dostává. Biochemik neočekává, že by se zdravotnictví z varianty omikron zhroutilo a podle něho je potřeba se oprostit od sledování počtu testovaných, protože stejně nic nevypovídá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …