Dobeš: Kalouskovi se nedá věřit nos mezi očima

03.04.2012 14:19

Důvodem rezignace exministra školství Josefa Dobeše byl podle jeho slov zásadní střet. Pokud je v programovém prohlášení vlády zakotvena podpora učitelům, tak ji prý nelze měnit hlasováním na zasedání kabinetu. Druhým důvodem je prý chování ministra financí Miroslava Kalouska.

Dobeš: Kalouskovi se nedá věřit nos mezi očima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Exministr to prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny. Dobeš připomíná povolební jednání vládní koalice a tehdejší Kalouskovy výroky. "Když jsme vyjednávali o koalici, tak říkal, jestli někoho podpořit, tak pojďme jako všude na Západě podpořit učitele. To je budoucnost tohoto národa. A teď na K6 moje náměstkyně ukazuje Kalouskovi dopis od jeho náměstka Gregora, který říká, když budete vázat výdaje, nesmíte vázat platy učitelů. A on tam řekl, ukažte? A napsal tam rukou: neplatí. V tu chvíli jsem si řekl: s tímto člověkem ve vládě sedět nechci," řekl Dobeš v rozhovoru.

Exministr nepotvrdil, že Miroslav Kalousek při úsporách "nadržoval" některým resortům, ale uvedl, že "to ví pouze sám ministr financí". Podle Dobeše Kalousek "vytkl" před závorku některé věci. Sociální výdaje nebo staby dálnic. "Já proti tomu nic nemám, ale mají tam být i učitelé," podotkl exministr.

Na kritiku svojí osoby ze strany premiéra Petra Nečase Dobeš prohlásil, že k sobě těžce hledali cestu. "Jde o to, že Kalouskovi nemůžete věřit ani nos mezi očima. Ale Nečas je ve své podstatě slušný člověk a neumím si představit, že přijde nějaký premiér, který by byl slušnější. Vytýkal mi iks věcí. Přesto ten závěr vždy byl, že se respektujeme a řekl bych, že čím dál tím víc," konstatoval v rozhovoru Dobeš.

K častému střídání pracovníků na ministerstvu školství Dobeš řekl, že zrušil pět organizací, které byly přímo řízeny ministerstvem školství. Propuštěním 280 úředníků ušetřil půl miliardy. "Ústav v čele s paní Zielencovou tady byl a dnes tu není. Rozumím tomu, že mě její manžel kritizuje," prohlásil exministr.

Do Věcí veřejných přišel Josef Dobeš v roce 2002 v okamžiku, kdy ještě působily jako občanské sdružení. Právě on byl podle svých slov iniciátorem přerodu VV v politickou stranu. V bezpečnostní agentuře ABL prý nikdy nepracoval. "Moje první kontakty byly zhruba tři čtvrtě roku předtím. Tehdy se mi dostal do ruky časopis Pražan. Svým neohroženým přístupem vůči radnici Prahy 1 mi přišel strašně nadějný. Pak, když se odehrál ten střet o podobu strany, tak jsem se stal místopředsedou a vstoupil jsem i do časopisu," řekl v rozhovoru Dobeš.

Exministr označil za nepravdivé tvrzení Kristýny Kočí o tom, že před vstupem do Věcí veřejných musela absolvovat sérii psychologických testů, jejichž autorem měl být právě on.

Josef Dobeš kategoricky v rozhovoru popřel, že by se stranou Věci veřejné byli propojeni tzv. kmotři. "Kdybych měl jen náznakem informaci, že za Věcmi veřejnými je nějaký kmotr, tak by mě nikdo nedonutil nastartovat auto a jet založit jediný klub. Kdyby to tak bylo, tak tam nenastupuje Karolína Peake nebo Viktor Paggio," uvedl Dobeš.

Exministr zatím neví, kam jeho kroky po odchodu z vlády zamíří. Podle svých slov má dvě možnosti. Odejít z politiky a "vést příjemný život jako předtím". "Nebo se oklepu a řeknu si, že to znovu s VV zkusím. Teď s Věcmi veřejnými nekomunikuju, rozhoduju se sám a až se rozhodnu, tak jim dám vědět," prohlásil Josef Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…