Dobeš důrazně varuje svého nástupce: Čeká tě elektrické křeslo

21.03.2012 23:37

Zásadovost, nebo záminka? Odstoupení Josefa Dobeše se dá interpretovat různě. Samotný ministr říká, že prostě nehodlal vzít učitelům platy, které jim slíbil. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík si však myslí, že Josef Dobeš odstupuje spíš kvůli řadě problémů, se kterými se potýká jeho resort.

Dobeš důrazně varuje svého nástupce: Čeká tě elektrické křeslo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Jestliže hlasuji proti škrtům, tak nemůžu být v téhle vládě,“ řekl v Událostech, komentářích Josef Dobeš.  

Ten se rozhodl rezignovat kvůli plánovaným škrtům v rozpočtu svého ministerstva. A to i přesto, že ministr financí Miroslav Kalousek byl ochotný dvě miliardy úspor Dobešovi odpustit a rozpočítat je mezi ostatní ministerstva.

Všichni ostatní ministři hlasovali pro šetření ve školství, včetně těch z Věcí veřejných. Podle Dobeše se jeho kolegové rozhodovali, jestli jako celá strana hájit školství a stát na hraně pádu vlády.

Jednal jsem podle programového prohlášení vlády, tvrdí Dobeš

Josef Dobeš má přitom jasno: „Nedovedu si představit, že bych nehájil učitele. Vláda ve svém programovém prohlášení slíbila přidat učitelům peníze. Každý je odpovědný svému svědomí, hlasování, voličům, programovému prohlášení vlády,“ stýská si Dobeš.

To, že ministři z jeho strany jej hlasováním nepodpořili, Dobeš jako hození přes palubu nevnímá. Sám hodlá dál ve straně za školství bojovat a rozhodovat se dle svého svědomí. Více mu vadilo, že ministr Kalousek učitele dehonestoval, když zpochybnil jejich pracovní a profesní kvality.

Podle Petra Gazdíka (STAN) je Dobešovo rozhodnutí především dobrou zprávou pro české školství. „Dobeš nebyl schopen předložit kvalitní vysokoškolský zákon a komunikovat s akademickou obcí, nespokojeno bylo i regionální školství, personální politika pana Dobeše byla neuvěřitelná,“ vyjmenovává Gazdík problémy ministerstva pod Dobešovým vedením.

Ani Richard Svoboda z ODS si nemyslí, že by Dobešovo ministrování bylo dále udržitelné. Ministerstvo je navíc podle Svobody v situaci, která se dá řešit i jinak než snižováním učitelských platů.

Dobeš nezvládl evropské peníze a teď našel záminku, aby odstoupil, míní Gazdík

Pochybnosti vyvolává i samotné Dobešovo odstoupení. „Nevnímám to jako zásadové rozhodnutí, vnímám to jako záminku, jak se pokusit důstojně odejít. Podle naší informace to s eurodotacemi dopadne zle, vyřešit problémy s čerpáním peněz do března se panu Dobešovi nepovede, takže se vlastně zachoval jako chlap a odstupuje, jak kdysi slíbil,“ říká Petr Gazdík.

Podle Gazdíka přitom ani nehrozila žádná koaliční roztržka, natož pád vlády. To, že strana VV hlasovala jinak než Josef Dobeš, svědčí podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 o tom, že to nebylo žádné drama.

Budoucí ministr školství, který vzejde z Věcí veřejných, by podle Petra Gazdíka měl především řešit problém s přebyrokratizovaností resortu. Podle odstupujícího ministra si však jeho nástupce hlavně sedá na elektrické křeslo. „První krok, který ministra čeká, je ořezat víc jak čtyři miliardy korun,“ upozorňuje Josef Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…