Dobeš prověří rozdělování dotací na Ústecku, inkasují čtyři firmy

21.01.2012 6:16

Ministerstvo školství se začalo zabývat tím, jak se v Ústeckém kraji rozdělují evropské dotace na vzdělávání. Peníze totiž většinou skončí u čtyř stejných firem, které jsou napojeny na politiky. „V případě, že nás odpověď neuspokojí, pošleme na kraj kontrolu,” uvedl Hynek Jordán z tiskového oddělení resortu školství.

Dobeš prověří rozdělování dotací na Ústecku, inkasují čtyři firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Deník Aktuálně.cz informoval o tom, že dotace dostávají čtyři mostecké firmy: Asista, Asistenční centrum, Rekvalifikační a informační centrum a Seductus. Všechny zmíněné firmy mají konexe u místních politiků.

Zástupci Ústeckého kraje se obvinění brání. „Všechny instituce jsou zkušenými žadateli," řekl Aktuálně.cz mluvčí ústeckého krajského úřadu Zdeněk Rytíř. Dodal, že u výše uvedených společností skončilo z 1,1 miliardy korun pouze dvě stě milionů a největší část peněž dostávají krajské školy. Aktuálně.cz ovšem upozornilo, že firmy čerpaly peníze i z dotací pro školy.

Evropská komise chybu Ústeckého kraje odhalila. Upozornila, že kraj dělil některé zakázky a nastal kvůli tomu střet zájmů. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že ministerstvo školství kvůli tomu utrpí finanční ztrátu. Podle hodnocení Evropské unie budou některé projekty proplaceny, některé se budou korigovat a jiné úplně pozastaveny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…