Dobeš se podivuje: Kalouskovo ministerstvo si přidalo 150 milionů

28.07.2011 23:06

Ministerstvo dopravy dusí Kalouskovy škrty. Státní rozpočet resortu přisoudil o 30 procent financí méně než v loňském roce. Ministr dopravy Pavel Dobeš se proto snaží ušetřit peníze, kde se dá. Naposledy oznámil záměr navýšit cenu dálničních známek až o 300 korun, tedy z 1200 na 1500 Kč. Peníze by měly jít prioritně na opravy silnic a dálnic.

Dobeš se podivuje: Kalouskovo ministerstvo si přidalo 150 milionů

O kolik by známky měly nakonec podražit, musí ještě vyhodnotit experti. I při maximálním zdražení však do kasy ministerstva přibude pouhých 700 milionů korun. A to je v porovnání s deseti miliardami, o které resort vinou škrtů letos přišel, směšná částka. Zbídačený resort se však snaží ušetřit, kde se dá. Podle Dobeše by přitom větší rozpočtovou odpovědnost mohly převzít i jiné resorty.

„Kalouskovo ministerstvo financí si navýšilo rozpočet o 150 milionů korun oproti loňskému roku," stěžoval si Dobeš. Kromě resortu financí by se peníze podle něj mohly ušetřit také na ministerstvu obrany a zemědělství.

„Je to jistě nepopulární opatření, je však třeba shánět peníze, kde se dá," okomentoval ve čtvrtečních Událostech komentářích možnost zdražení známek dopravní expert TOP 09 František Laudát. Zdůraznil, že utahovat opasky musí všichni. „Je otázka pro VV, zda jsou ochotni sáhnout k nepopulárním opatřením," uvedl Laudát. Kde by véčkařští ministři mohli dále ušetřit, však neuvedl.

ČSSD: Zvyšte daně a dejte dopravě peníze

Záměr navýšit cenu dálničních známek dnes zkritizovala opoziční ČSSD. Podle ní se jedná o další opatření, které zatíží rodinné rozpočty, aniž by nějak výrazněji pomohlo. Stínový ministr dopravy Milan Chovanec přitom míní, že drastické škrty v dopravě rozpočtu škodí víc, než cokoli jiného. Návratnost investic do dopravy je totiž podle jeho názoru velmi vysoká, neboť dopravní práce zaměstnávají mnoho lidí. Peníze by se podle něj daly získat zvýšením daní.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…