Dobeše by mohla nahradit místopředsedkyně VV Navrátilová

22.03.2012 6:26

Odcházejícího ministra školství Josefa Dobeše (VV) by mohla nahradit místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Dagmar Navrátilová. Řekl to dnes v České televizi (ČT) další místopředseda strany Tomáš Jarolím. Navrátilová je vzděláním pedagožka a v Poslanecké sněmovně zastává funkci místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Dobeš uvedl, že svou demisi předá premiérovi v pátek.

Dobeše by mohla nahradit místopředsedkyně VV Navrátilová
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Dagmar Navrátilová

Ministr školství se rozhodl rezignovat poté, co dnes na vládě hlasoval proti návrhu, že letos musí v rozpočtu svého resortu ušetřit 2,5 miliardy korun. Původně mělo školství vázat 4,5 miliardy. Podle ministra je ale i nižší varianta nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů. "To je pro mě bylo nepřijatelné. Jednak je to proti programovému prohlášení vlády a je to i proti mému svědomí," prohlásil dnes na ČT.

Podle Kalouska prý máme pohodlné učitele s nízkými úvazky a spoustou prázdnin

Dobeš oznámil, že se ve čtvrtek ještě setká s eurokomisaři, kteří přijedou do Prahy, a zúčastní se s nimi tiskové konference. "Splním tuto povinnost a předám panu premiérovi svoji rezignaci," řekl televizi.

Podle něj bylo jednání o škrtech na vládě velmi napjaté a hrozil i konec současné vládní koalice. "Vzali jsme si, Věci veřejné, deset minut přestávku na poradu. Já jsem říkal, že mám jasno, že pro to nemohu hlasovat. Kolegové se rozhodovali, protože byla napjatá situace, jestli náhodou nepadne vláda. Kdyby celá strana hlasovala proti, tak by nepochybně ministr financí (Miroslav Kalousek (TOP 09) vyvolal pád vlády," popsal Dobeš situaci.

Pravě Kalousek prý Dobeše částečně přiměl k rezignaci. "Byl jsem už naťuknutý, když včera (ve středu) na K6 ministr financí řekl, když to přeženu, že máme nejlínější učitele. Říkal, že máme učitele, kteří mají nejnižší úvazek v Evropě a mají strašně moc prázdnin," řekl ministr školství. Podle analýzy jeho úřadu ale mají čeští učitelé naopak ve srovnání se zbytkem Evropy údajně průměrný úvazek, výrazně nižší plat a výrazně méně svátků.

VV mohly řádně rozkolísat vládu

Nový ministr školství bude muset vzít peníze učitelům, v jiných položkách se škrty provést nedají, míní Dobeš. "V resortu školství v tuto chvíli není rezerva. Pokud člověk půjde tvrdě proti byrokracii, ušetří se půl miliardy. Pak je potřeba sáhnout na regionální školství, jednou miliardou, a dopadne to na učitele. A potom se vezme jedna miliarda vysokým školám. Tam není, kde jinde šetřit," sdělil.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík s ním nesouhlasí. "Nedomnívám se, že by pan ministr musel brát učitelům," řekl televizi. Ve školství je podle něj obrovská míra byrokracie a další oblasti, kde se rezervy najít dají.

 Odcházející šéf ministerstva školství se tvrdě postavil proti ostatním členům vlády, včetně kolegů z VV. "Programové prohlášení vlády říká, že v roce 2011 přidáme učitelům dvě miliardy korun, v roce 2012 další čtyři miliardy, a pak na tři roky zafixujeme tento stav. Každý, kdo hlasoval pro škrty v resortu školství ve výši 2,5 miliardy, hlasoval proti programovému prohlášení vlády," uvedl. Přesto však hodlá ve straně zůstat a bojovat proti snižování platů učitelů, řekl v ČT.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…