Dobré zprávy k nedělnímu obědu pro Andreje Babiše: ANO vévodí průzkumům a lidé chválí i ekonomický vývoj

01.02.2015 13:13

V nedělních Otázkách Václava Moravce prezentovala Česká televize nejnovější volební model společnosti TNS Aisa. Pokud by se volby konaly v lednu 2015, zvítězilo by s přehledem hnutí ANO. Vládní strany se mohou těšit i odpovědi na další otázky, které sociologové kladli.

Dobré zprávy k nedělnímu obědu pro Andreje Babiše: ANO vévodí průzkumům a lidé chválí i ekonomický vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem

Podle volebního modelu, simulujícího reálné výsledky voleb, by s přehledem zvítězilo hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše. Získalo by třicet a půl procenta a o více než deset procent by porazilo své koaliční partnery z ČSSD. Strana premiéra Sobotky by si připsala 19 procent.

S velkým odstupem by na třetím místě skončila TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. S 10 procenty by těsně přeskočila obvykle třetí KSČM. Ta by získala 9,5 procenta. Velmi blízko u obou stran se drží i ODS, kterou by volilo devět procent voličů.

Celý průzkum TNS Aisa ZDE.

Poslední stranou, která by na počátku roku pronikla do Parlamentu, jsou koaliční lidovci, kteří by získali 6,5 procenta. Z neparlamentních stran jsou pětiprocentní postupové hranici nejblíže zelení se 4,5 procenty. Se stejným výsledkem skončilo dnes sněmovní hnutí Úsvit.

Společnost TNS Aisa ve svém výzkumu pro Českou televizi mimo jiné zjišťovala i důvěru vládě Bohuslava Sobotky. Ta se podle této agentury výrazně propadla v listopadu, kdy byla měřena naposledy. Spadla tehdy až na 36 procent. Za dva měsíce se ovšem vrátila zpět na původní hodnoty, nyní kabinetu důvěřuje 46 procent, což je jeden z nejlepších výsledků od jeho nástupu vloni v lednu.

S umírněným optimismem se občané dívají i na ekonomický vývoj v zemi. Na dotaz, jak se za rok Sobotkovy vlády změnila ekonomická situace, převážily kladné odpovědi nad zápornými. Ačkoliv si největší část dotázaných, třicet šest procent, myslí, že se situace nezměnila, druhá nejčastější odpověď (uvedlo ji třicet procent) říká, že situace se mírně zlepšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…