Dočerpáme naprosto všechno, pochvaloval si na ČT Herman

23.09.2014 23:19

Ministr kultury Daniel Herman v úterních Událostech, komentářích České televize popisoval, jak hodlá naložit s finančními prostředky pro příští rok. Hovořil také o opravách našich památek za evropské peníze a pochvaloval si, jak se daří peníze z Bruselu získávat. Zdůraznil také, že ministestvo kultury dostane v porovnání s předchozími lety nemalé peníze.

Dočerpáme naprosto všechno, pochvaloval si na ČT Herman
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

V úvodu pořadu ministr prozradil, že navštívil řadu památek, které jsou rekonstruovány za evropské peníze, a vše prý běží, jak má. „Já mohu dnes konstatovat, že ty projekty jsou ve velmi dobrý rukou,“ ubezpečoval ministr. Rezort kultury jde prý v čerpání evropských peněz příkladem. Ministr si pochvaloval i spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj. Zatím se jedná o peníze ze starého rozpočtového období EU. „Kultura dočerpá naprosto všechno,“ řekl jasně ministr.

Kultura dostane v porovnání s minulými lety pěkné peníze

Otázkou ale je, zda jde o tak kvalitní projekty, že za ně nebude v budoucnu nutné peníze vracet. Doufá v to i Herman, byť se mohou objevit i sporné otázky, o kterých bude třeba jednat. „V tuto chvíli nemám žádné informace o tom, že bychom se pohybovali v kategorii problémů,“ prohlásil šéf resortu.

V tuto chvíli se také jedná o financování oprav dalších památek za evropské peníze v příštím programovacím období. Věci ještě nejsou vyjednané, ale rýsuje se prý dobrá dohoda. Jednání vede Ministerstvo pro místní rozvoj. „Jsou to právě památky, které jsou magnetem pro turisty,“ zdůraznil v této souvislosti Herman. Proto se o ně musíme také řadně starat.

Resort pro příští rok může počítat prakticky s jedenácti miliardami korun, což je ve srovnání s předchozími lety úctyhodná suma. Herman je s ní spokojen. Z těchto peněz ale nebude financována jen oprava památek, ale i tzv. živé umění. Jen divadelních scén máme v Česku na pět stovek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…