Dochází k byznysu s chudobou, varuje odborník. Vládu ale pochválil

06.06.2014 22:55

Vláda chystá novelu zákona o hmotné nouzi a nový zákon o sociálním bydlení. Mají zabránit zneužívání dávek na bydlení ze strany majitelů domů a ubytoven. Vládní iniciativu v Událostech, komentářích ocenil Libor Prudký z Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd UK.

Dochází k byznysu s chudobou, varuje odborník. Vládu ale pochválil
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Prudký ale zároveň připomněl, že zákon o sociálním bydlení zdaleka problémy nevyřeší. „Nejde jenom o zákon o sociálním bydlení. Je ale dobře, že se tím konečně vláda zabývá, a pokud jde o ty podmínky samotné, mělo by se jednat v prvé řadě o zákon o hmotné nouzi, který by měl stanovit podstatně jiná pravidla pro vyplácení dávek,“ uvedl.

V byznysu jsou zapojeny i obce

Zatímco nyní se dávky vyplácejí na osobu, změnu k lepšímu by přinesly výplaty na metr čtvereční v příslušných domácnostech. „Situace je tristní, protože dochází k něčemu, co je skutečně zavrženíhodné, a sice k byznysu s chudobou. Výplaty dávek jsou totiž vázány na osobu. Kdyby se však situace radikálně změnila v neprospěch podnikatelů, mohlo by se stát, že se až tisíce lidí ocitnou na ulici,“ prohlásil Prudký s tím, že je třeba postupovat opatrně.

A připomněl, že „máslo na hlavě“ mají v některých případech i samotné obce. „Slavné rozhodnutí o spojení úřadů práce a sociálních pracovníků vedlo k tomu, že sociálních pracovníků je tak málo, že se nemohou zabývat konkrétními případy. Navíc přímo na tom byznysu se některé obce podílejí,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…