Dohnal se stížností na poslance u soudu neuspěl

12.05.2010 10:43

Stížnosti prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala u Ústavního soudu na poslance nenašly odezvu. Dohnal totiž se svou stížností vůči Poslanecké sněmovně neuspěl.

Dohnal se stížností na poslance u soudu neuspěl

Šéf NKÚ si soudu stěžoval na postup Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru. Domáhal se například toho, aby mu sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy. Požadoval se také zrušení padesátitisícové pokuty, kterou mu letos v únoru uložil sněmovní kontrolní výbor. Ústavní soud ale Dohnalův podnět odmítl bez veřejného jednání.

Dohnal je v poslední době pod stálým tlakem poslanců. Pokutu 50 tisíc korun mu uložil kontrolní výbor podle zákona o státní kontrole z roku 1991, neboť prý neumožnil kontrolu sněmovny na svém úřadu. Poslanci chtěli kontrolou zjistit, zda se obvinění kolegia úřadu na údajné plýtvání penězi zakládá na pravdě.

Podle Ústavního soudu Dohnal ústavní stížnost podal předčasně. "Je zřejmé, že za daného procesního stavu nejsou vyčerpány všechny procesní prostředky, které stěžovateli zákon k ochraně jeho práva poskytuje," uvedl soudce zpravodaj Pavel Holländer ve stručném usnesení. Ústavní soud připomněl například to, že se Dohnal odvolal proti rozhodnutí kontrolního výboru k Poslanecké sněmovně.

Kvůli chybám v hospodaření obvinila Dohnala už i policie. Konkrétně ho viní z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Škodu, která vznikla například užíváním dvou údajně luxusních služebních bytů či tří služebních vozů, policie vyčíslila na více než 900 tisíc korun. V případě odsouzení Dohnalovi hrozí trest šest měsíců až pět let vězení.

Čtěte také:
Šéf NKÚ Dohnal možná půjde do vězení. Až na šest let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…