Dohnalův advokát politikům: NKÚ je nejvyšší úřad, ne druhý nejvyšší

20.02.2012 23:08

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal dostal od městského soudu v Praze osmiměsíční podmínečný trest za to, že poslancům odmítl předložit příslušné dokumenty k auditu svého úřadu, čímž podle soudu zneužil pravomoci úřední osoby. Dohnalův právník Václav Vlk je ale skálopevně přesvědčen, že k žádnému pochybení ze strany jeho klienta nedošlo.

Dohnalův advokát politikům: NKÚ je nejvyšší úřad, ne druhý nejvyšší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

„Nejvyšší kontrolní úřad má být nejvyšším kontrolním úřadem, nikoliv druhým nejvyšším kontrolním úřadem. Je neobvyklé, aby poslanci kontrolovali nejvyšší kontrolní úřad své země, protože pak dochází k tomu, že to není nejvyšší kontrolní úřad,“ argumentoval Václav Vlk v Událostech, komentářích v ČT24.

S tímto tvrzením zásadně nesouhlasil poslanec za ODS Marek Benda. „Soud je u nás jedinou instancí, pověřenou výkladem zákonů,“ předeslal Benda. „Jestliže tedy soud pravomocně rozhodl, že nevydání dokumentů k auditu bylo porušením zákona, a dokonce trestným činem, pak tedy není o čem debatovat,“  dodal.

Kontrolu NKÚ chtěli i občané

Předseda KSČM Vojtěch Filip se proti Vlkovu vyjádření důsledně ohradil. „Nechápu, kde pan doktor Vlk bere toto mínění o našem právním řádu. Není pravda, že na to nemáme nárok,“ komentoval Filip v České televizi s odvoláním na Dánsko, kde je parlament, coby zmocněnec lidu, plně oprávněn hospodaření úřadu kontrolovat.

Impuls ke kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu podle Filipa přišel i z řad občanů, které prý jeho stranu přímo bombardovali dotazy, zda jsou ochotni, jak Filip zdůraznil, nikoliv schopni kontrolovat NKÚ. „A tady jsme narazili na ochotu pana Dohnala,“ dodal šéf komunistů.

Právní zástupce Františka Dohnala Václav Vlk je však o nevině svého klienta skálopevně přesvědčen a je připraven žádat o revizi soudního rozhodnutí a Dohnalovo očištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…