Dohoda ACTA je nevyvážená vůči právům jednotlivce

07.02.2012 15:28

Mezinárodní dohoda proti padělání ACTA je nevyvážená vůči existujícím zákonným zárukám garantujícím práva jednotlivců. Nejasně vymezuje zejména nové silné kompetence úřadů, které zahrnují nástroje represivní povahy, uvedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Dohoda ACTA je nevyvážená vůči právům jednotlivce
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

"Úřad bude věc dále sledovat z pohledu ochrany soukromí občanů, aby nová oprávnění příslušných orgánů v ČR nebyla definována a následně aplikována v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů," uvedl úřad na svých webových stránkách.

Odpůrci dohody tvrdí, že její uvedení v platnost omezí svobodu internetu. V několika městech Česka se proti ní už protestovalo.

Zdrženlivě se k ratifikaci ACTA už vyjádřil premiér Petr Nečas i opoziční ČSSD. Podle Nečase vláda nesmí "v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím". ČSSD zase tvrdí, že nehodlá podpořit žádný zákon, který by vedl k zásahům do lidského soukromí nebo umožnil "šmírování".

Není pochyb, že se po zavedení ACTA budou zpracovávat osobní údaje

Podle ÚOOÚ dohoda ACTA ponechává problematiku ochrany osobních údajů "v působnosti smluvních stran", tedy jednotlivých států, které ke smlouvě přistoupily. Smlouva se v žádném ujednání neodkazuje na právní předpisy EU, jimiž se ochrana osobních dat v unii řídí. "Současně není pochyb o tom, že osobní údaje budou na základě této dohody zpracovávány," dodal ÚOOÚ.
 
Podle čtvrtého článku smlouvy "není možné, aby smluvní strana ACTA zpřístupňovala informace, jejichž zpřístupnění by bylo v rozporu s jejími právními předpisy, včetně zákonů na ochranu práv na soukromí, nebo s mezinárodními dohodami, jejichž je smluvní stranou", vysvětlil úřad.
 
Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Dohoda začne v ČR platit, když ji ratifikuje Parlament. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…