Dohoda o příměří na Ukrajině počítá s decentralizací země

07.09.2014 15:58

Protokol o příměří na Ukrajině počítá s decentralizací země a udělením prozatímního statusu v části Doněcké a Luhanské oblasti. Dokument, z něhož citují ruská média, zveřejnila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Dohoda o příměří na Ukrajině počítá s decentralizací země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

OBSE je součástí třístranné kontaktní skupiny, která klid zbraní vyjednala v pátek v běloruské metropoli Minsku. Jeden z 12 bodů protokolu předpokládá decentralizaci moci přijetím zákona o zvláštním statusu místní samosprávy v jednotlivých částech Doněcké a Luhanské oblasti, kde v posledních měsících bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatisty.

Prvním bodem protokolu o příměří je zajistit klid zbraní a dohled OBSE nad ním

Minských jednání se kromě OBSE zúčastnili zástupci Kyjeva, Ruska i obou mezinárodně neuznaných povstaleckých území Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, jež vyhlásili separatisté v dubnu.

Prvním bodem protokolu o příměří je zajistit klid zbraní a dohled OBSE nad ním. Tato organizace má rovněž zajistit trvalou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice, kde má vzniknout bezpečnostní zóna. Strany konfliktu souhlasily dále s propuštěním zajatců a Kyjev má přijmout zákon, který zabrání pronásledování a trestání osob v souvislosti s jejich činností v oblasti Doněcka a Luhanska. Dále se předpokládá stažení "nelegálních ozbrojených skupin, vojenské techniky a bojovníků z území Ukrajiny".

Jeden z bodů zavazuje Kyjev k decentralizaci moci přijetím zákona o zavedení "dočasného režimu místních samospráv v jednotlivých částech Doněcké a Luhanské oblasti". V rámci tohoto zákona o speciálním statusu Kyjev zajistí konání předčasných místních voleb. Agentura TASS k tomu poznamenala, že hned po ukončení jednání v Minsku prohlásili vůdci obou těchto území, že dohoda není důvodem k tomu, aby se vzdali záměru získat nezávislost obou oblastí na Kyjevu.

Poslední klauzule zaručuje všem účastníkům minských jednání osobní bezpečnost

Další z bodů protokolu předpokládá zlepšení humanitární situace v Donbasu a také zahájení ekonomického oživení této oblasti.

Poslední klauzule zaručuje všem účastníkům minských jednání osobní bezpečnost. V Minsku jednal bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov, "premiér" Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko a vůdce Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij. OBSE zastupovala švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Podle ruských médií OBSE zveřejnila kopii protokolu s podpisy zúčastněných dnes, ale k dispozici je zatím jen v ruštině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…