Doktor Macek jízlivě šťouchnul umělce, který postavil v Praze prostředníček proti Zemanovi. A nebyl sám

22.10.2013 11:10

Na Vltavě v centru Prahy se v pondělí ráno objevil rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrovou fialovou plastiku tam umístil výtvarník David Černý, známý svými často provokativními díly. Doktora Miroslava Macka by prý zajímal názor lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterého Černý podporoval v prezidentské kampani.

Doktor Macek jízlivě šťouchnul umělce, který postavil v Praze prostředníček proti Zemanovi. A nebyl sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílo Davida Černého na Vltavě

David Černý, který je autorem tohoto objektu, své dílo výmluvně glosoval v textové zprávě pro server iDnes.cz: "Je to normální fakáč těm zmrdům komunistickejm zasranejm na Hradě," napsal umělec.

"Moc by mě zajímal názor Karla Schwarzenberga na tyto projevy jeho aktivního podporovatele v prezidentské kampani, když tehdy prohlásil: Stojím o podporu čestných a slušných lidí," píše k tomu bývalý politik Miroslav Macek. David Černý se podílel i na vizuální stránce kampaně TOP 09 pro nadcházející sněmovní volby.

Macek se ale o nejvýznamnější pražský monument neobává. "Naštěstí je Pražský hrad natolik silným symbolem české státnosti, že dozajista přežije i Zemanovo občas trapné prezidentování, stejně tak jako Černého trapné hmotné i slovní projevy," píše ve své pravidelné glose.

A na závěr poznamenává ještě jednu věc, která podle něj stojí za povšimnutí. "Černý bojuje vztyčeným prostředníčkem proti Zemanovi, ale StBák Babiš ho nechává klidným. Asi ten prostředníček nechal vyrobit za peníze, které nedávno dostal od Babiše za klikající červený autobus," uzavírá Macek.

Symbolem voleb je zapomínání

Objekt Davida Černého byl impulsem pro přispěvatele Britských listů Marka Řezanku k sepsání komentáře o tom, na koho mířili prostředníčkem v uplynulém volebním období politici vládní koalice. Neměli bychom podle něj zapomínat, proti čemu jsme se vymezovali, než nyní podlehneme volebním lákadlům a příslibům změny od kandidujících politických stran.

Vztyčený prostředníček Davida Černého by pro všechny voliče měl být jakýmsi symbolem. "Buďme za něj rádi – třeba nám oživí paměť, kdo všechno a na základě čeho nás nazýval 'lůzou' a kdo nyní chce náš hlas s tím, že po volbách nám ukáže. Možná i něco jiného než onen vztyčený prst," varuje přispěvatel serveru Britské listy. (Celý komentář ZDE)

Co přesně napsal doktor Macek:

David Černý nainstaloval do člunu na Vltavě fialový vztyčený prostředníček a namířil jej na Pražský hrad, což okomentoval SMS zprávou Mladé frontě Dnes: "Je to normální fakáč těm zmrdům komunistickejm zasranejm na Hradě." Moc by mě zajímal názor Karla Schwarzenberga na tyto projevy jeho aktivního podporovatele v prezidentské kampani, když tehdy prohlásil: Stojím o podporu čestných a slušných lidí. Naštěstí je Pražský hrad natolik silným symbolem české státnosti, že dozajista přežije i Zemanovo občas trapné prezidentování, stejně tak jako Černého trapné hmotné i slovní projevy. Navíc: Černý bojuje vztyčeným prostředníčkem proti Zemanovi, ale StBák Babiš ho nechává klidným. Asi ten prostředníček nechal vyrobit za peníze, které nedávno dostal od Babiše za klikající červený autobus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…