Doktorka Samková to vzala od podlahy: Vláda chce zlikvidovat živnostníky. Zbude tu jen Babiš a pár jeho vlezdoprdelistů

04.01.2015 6:10

Novela zákona o daních z příjmů vstoupí v účinnost od roku 2015, nicméně některé její novinky vyžadují akci, či alespoň seriózní zvážení důsledků, již nyní. Změn je na tři sta a kromě zákona o daních z příjmů novelizuje dalších 17 zákonů i daňový řád, to vše pod heslem boje proti daňovým únikům. Píše o tom ekonomický server E15.cz.

Doktorka Samková to vzala od podlahy: Vláda chce zlikvidovat živnostníky. Zbude tu jen Babiš a pár jeho vlezdoprdelistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Změny a novinky se dotknou zejména daňového zatížení fyzických osob. Omezení výdajových paušálů bylo zavedeno již od roku 2013, a to pro 30 a 40procentní výdajové paušály. Nově však bude od roku 2015 možno uplatnit výdaje pouze v limitované výši také při použití 60 a 80procentního výdajového paušálu, což znamená pro řadu živnostníků významné omezení, komplikace a vyšší daňové zatížení.

Známá advokátka Klára Samková se k přijetí změn v novele zákona vyjádřila na svém facebookovém profilu velmi zostra, když napsala: „No, tak už si to konečně řekněme otevřeně: Úkolem vlády Andreje Babiše (o Sobotkově vládě se hovořit nedá...) je likvidace živnostníků. Pozoruhodná reverze: Komouši znárodňovali od velkokapitálu k malým podnikům, soudem osvobození velkokapitalisté naopak. Takže nakonec nám tady pravděpodobně zbude pouze `velká pětka` a pár vlezdoprdelistů k tomu. Fajne vyhlídky,” uvedla doslova.

Dodejme ještě, že pro všechny osoby s příjmy z podnikání, které budou v roce 2015 uplatňovat paušální výdaje, nadále platí, že nemohou uplatnit slevu na manželku či daňové zvýhodnění na děti. Poplatník tak ztratí slevu na manželku ve výši 24 840 korun a daňové zvýhodnění na dítě 13 404 korun.

reklama

autor: bra

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…