Dolejš: Už Sládek z důvodu vazby nemohl do sněmovny. Rozhodoval Ústavní soud

27.05.2012 19:41

Už jednou se v naší politické historii stalo, že poslanec nemohl z důvodu vazby na jednání sněmovny. Tehdy šlo o republikána Miroslava Sládka. Tomu nebylo umožněno hlasovat v prezidentské volbě, rozhodl o tom Ústavní soud. Poslouží toto rozhodnutí jako precedens pro případ Davida Ratha? O tom přemýšlí Jiří Dolejš v odpovědi na otázku pro čtenáře ParlamentníchListů.cz

Dolejš: Už Sládek z důvodu vazby nemohl do sněmovny. Rozhodoval Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

"Základem je dodržování demokraticky přijatých pravidel. A Ústavní soud je přes všechny možné výhrady instituce bdící nad ústavností, jejíž rozhodnutí je třeba respektovat," reaguje politik na polemiku čtenáře ParlamentníchListů.cz ohledně rozhodnutí Ústavního soudu v případu tehdejšího poslance Sládka.

"Republikán Sládek se před 14 lety octl ve vazbě na Pankráci za svůj projev před lichtenštejnským palácem. Pamatuji, že se před tím schovával před policií v budově parlamentu a ta ho vyhmátla. Když byl ve vazbě, uvažovalo se v prezidentských volbách, že s urnou zajedou za ním do věznice, ale nakonec se oddělené hlasování ve vazbě zavrhlo. A volba byla platná - to opravdu nezměníme," připomíná případ Dolejš.

Je předčasné dělat závěry

"Problém tehdy sice byl v tom, že šéf sněmovny při zadržení nepostupoval jako dnes předsedkyně Němcová. Přesto republikáni volby (v lednu 1998 byl při druhém kole prezidentských voleb Havel zvolen 99 ze 197 hlasů poslanců) napadli u Ústavního soudu. Neúspěšně. Nové rozhodování Ústavního soudu ve věci Ratha ale bude samostatné - nezávisle na kauze Sládek. Takže je předčasné dělat závěry," uzavírá Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…