Domácí zabíjačka, a ne prasete, uzemnil Zeman fabriku. A rázně řekl: Ten Peroutkův článek se najde. A pak...

07.03.2016 17:04

REPORTÁŽ „Vy stojíte, já sedím. To je rovnoprávnost. Ale mně bolí nohy a mám hůl. Přeji vám, aby vás nebolely nohy a neměli jste hůl,“ zahájil své setkání se zaměstnanci strojírenské firmy Rotas v Rotavě prezident Miloš Zeman. Setkání se uskutečnilo v rámci prezidentské návštěvy Karlovarského kraje.

Domácí zabíjačka, a ne prasete, uzemnil Zeman fabriku. A rázně řekl: Ten Peroutkův článek se najde. A pak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Chtěl bych říci, že jsem rád ve firmě, o které hejtman rád říká, že je to stříbro Karlovarského kraje. Jsem rád, že je to rodinná firma, neboť jsou stabilnější než firmy, které byly vytunelovány. Jsem rád, že jsem ve firmě, která vyplácí slušné platy. Platy, jež jsou každopádně nad průměrem Karlovarského kraje,“ řekl také Zeman.

 

„Potěšilo mě, že vás váš majitel oslovil spolupracovníci,“ pokračoval s tím, že toto je baťovské oslovení. Následně vyjádřil všem obdiv, že firmu dokázali udržet. „Když přemýšlím o nějakém baťovském hesle, které nikdo nezná, tak jsem přišel na jediné: Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš,“ připomněl odkaz podnikatele Bati Zeman.

„Budoucnost bez legrace není možná,“ sdělil farář, který se setkání zúčastnil, v rámci diskuse. Tu uvedl slovy, že je drzý, a proto se hlásí o slovo. „Jak to vypadá s námi do budoucna, prognosticky?“ zeptal se bývalého prognostika. „Tak zaprvé jste řekl, že jste drzý. Ale mě asi nedokážete překonat,“ odvětil za potlesku Zeman. „Zadruhé jste se zeptal, jak to vidím do budoucnosti, a dodal jste, že v minulosti nebylo vše špatné. Samozřejmě že v minulosti vše špatné nebylo. Ale byla tady řada nedobrých věcí, například bylo obtížné podnikání, bylo velmi obtížné cestovat a novináři byli na uzdě, což by mně sice vyhovovalo, ale mám-li být objektivní, ta uzda byla dosti těsná,“ řekl s tím, že v dobrém stavu bylo školství, zdravotnictví a zemědělství, ostatní odvětví byla mizerná.

Skandinávský model státu

„A co se týče budoucnosti. Již ve svém Vánočním poselství jsem se přiklonil ke skandinávskému modelu státu, kdy jsou vysoké daně, které se nerozkrádají, ale věnují se školství, zdravotnictví...,“ sdělil také Zeman. Nevyloučil ani návštěvu faráře v kostele. V té souvislosti zmínil poslední dohodu s kardinálem Dominikem Dukou, díky čemuž prý stát ušetřil několik set milionů korun.

Farář ve svém dotazu také zmínil tvrzení, že se domnívá, že co se škádlívá, to se rádo mívá. „Ano, co se škádlívá, to se rádo má. Ale ono to škádlení v rodině může přerůst do něčeho, čemu se říká domácí zabijačka. A to je kriminalistický termín. Domácí zabijačka neznamená to, co si myslíte, prase. Domácí zabijačka znamená vraždu rodinného příslušníka,“ řekl za potlesku Zeman.

Cesta do kraje je katastrofální

„Co se dá udělat pro Karlovarský kraj s dopravou? Ta cesta sem z Prahy je katastrofální. Najedete kousek na dálnici, člověk se rozjede, a než se nadějete, člověk je na konci,“ rozhorlila se jedna z diskutujících. Zároveň se zeptala na možnost navýšení platů a vylepšení podmínek pro průmysl. 

„Když jsem tady byl minulý rok, pan hejtman velmi lobboval za dálnici R6 z Prahy do Karlových Varů. Já jsem mu slíbil, že se přimluvím u ministra dopravy. A to jsem splnil. A dnes jsem mu přivezl harmonogram. Stavba bude trvat až do roku 2025. Nedělám to kvůli Mezinárodnímu filmovému festivalu, ale kvůli lidem, aby se jim tady dobře žilo,“ odvětil Zeman.

„Každý, kdo pracuje nebo pracoval v průmyslovém podniku, si zaslouží ocenění za svoji práci, protože pomáhá zachovat průmyslový základ Karlovarského kraje, který je kromě lázeňství jedním z profilujících rozvojových programů. Jedna čínská firma sice uvažuje o investici v Karlovarském kraji, ale nezapomínejme, že nezaměstnanost v kraji je poměrně nízká. Hlavní problém je, aby lidé nedostávali hladové mzdy. Například v sociálních službách jsou profese, kde lidé berou 14 tisíc korun hrubého,“ řekl Zeman a vyjádřil přání, aby příští rok byla ve firmě průměrná mzda o tisíc dva vyšší, než je letos. 

Poslední otázka se týkala Ferdinanda Peroutky. V minulém týdnu prohrál Zeman soudní spor s vnučkou Peroutky Terezií Kaslovou, která jej zažalovala za to, že o jejím dědečkovi řekl, že sympatizoval s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem a vydal článek Hitler je gentleman. Článek se však dosud nenašel. Soud nařídil Zemanovi omluvu. „Dostala se ke mně informace, že se článek našel v Čapkově vile v Praze,“ zeptala se zaměstnankyně. „Bohužel to byl jeden z mnoha falzifikátů, které kolují. Ale jestli jste se dívala na Primu, tak víte, že jsem uváděl slova ministra kultury Pavla Dostála, který jej citoval v roce 2002,“ řekl s tím, že se domnívá, že článek byl uveřejněn pouze v prvním vydání deníku Přítomnost, v dalších měl být již cenzurován. 

„Ten článek se najde a já se pak těším na zkamenělé tváře těch, kdo tvrdí, že neexistoval. Nechci urazit věřící, ale tvrdit, že ten článek neexistuje, protože ho nikdo neviděl, je stejné jako tvrdit, že Bůh neexistuje, protože jej také nikdo neviděl,“ uzavřel a podepsal se do pamětní knihy strojírenské společnosti. „To pero vám čestně vracím,“ předal na závěr za potlesku a smíchu přítomných Zeman pero, kterým zvěčnil svou přítomnost do knihy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…