Donald J. Trump krouhá americkou pomoc Ukrajině. Bez milosti a dost drsně

26.04.2017 9:00

Plán prezidenta Spojených států Donalda Trumpa „postavit Ameriku na první místo“ zahrnuje i drastické snížení finanční podpory rozvojovým zemím. Toto opatření by se mohlo ve velké míře dotknout i Ukrajiny, která by mohla přijít až o 68,8 % z dosavadní výše finančních dotací, píše Foreign Policy.

Donald J. Trump krouhá americkou pomoc Ukrajině. Bez milosti a dost drsně
Foto: Jan Tvrdoň
Popisek: Donald Trump v reklamě na časopis v Číně

Americká prezidentská administrativa ve svém březnovém rozpočtovém návrhu představila plán na snížení dosavadní výše finanční pomoci rozvojovým zemím o celou jednu třetinu. Podle detailního dokumentu, který se podařilo získat novinářům z magazínu Foreign Policy, by měly být zdroje dosud používané na pomoc rozvojovým zemím vloženy do programu blíže spjatého s národními strategickými cíli. 

Nový plán americké strategické administrativy by měl být realizován ve fiskálním roce 2018 a mimo jiné má zahrnovat sloučení agentury USAID, která byla za distribuci finanční pomoci dosud odpovědná, s americkým ministerstvem zahraničí. 

Rozpočet Bílého domu na rok 2018 odkazuje na sloučení obou zmíněných entit ve snaze „zajistit větší efektivitu skrze reorganizaci a konsolidaci s úmyslem umožnit kvalitnější diplomacii a rozvoj“. 

Anketa

Co říkáte na příběh Emmanuela Macrona a jeho o 24 let starší ženy?

hlasovalo: 5008 lidí

„Takový krok není úplně bezprecedentní. V roce 1999 došlo k ukončení činnosti Informační agentury, která financovala informační a kulturní programy v zahraničí, a mnoho jejích programů převzalo americké ministerstvo zahraničí. Nicméně rušení, nebo jen částečné omezování činnosti agentury zaměřené na prevenci nemocí a potravinové bezpečnosti by mohlo být mnohem více problematické,“ píše FP. 

„Obávám se, že za takové rozhodnutí budeme muset zaplatit velmi vysokou cenu,“ uvedl bývalý administrátor USAID za vlády George Bushe Andrew Natsios. 

Zaměstnanci USAID uvedli, že se agentura snaží vypořádat s drastickými škrty tím, že dává větší prioritu svým zahraničním pobočkám před těmi nacházejícími se ve Washingtonu. Nicméně i tak se prý předpokládá, že si návrh rozpočtu vyžádá zrušení 30 až 35 zahraničních misí. V současné době je USAID přítomná ve 100 zemích. 

„To, k čemu v podstatě dochází, je dekonstrukce nejvýznamnějšího nástroje amerického vlivu v rozvojovém světě, kterým je náš rozvojový program. Nemyslím si, že ti lidé vůbec rozumí tomu, jaká je role USAID,“ uvedl Natsios. 

Zasaženy by měly být i zdravotní programy v zahraničí, které by podle nového návrhu měly přijít o zhruba čtvrtinu finančních dotací. 

„Na vlastní oči jsem viděl, jak americké peníze v rozvojových zemích zachraňují miliony životů. Není pochyb o tom, že kvůli tomuto rozhodnutí budou lidé umírat,“ prohlásil ředitel neziskové organizace Project Hope Tom Kenyon. 

Některé ze zmíněných škrtů se dotknou i zemí, které byly dosud považovány za strategicky významné. Například „zahraniční pomoc“ Ukrajině, která má podpořit provedení politických a ekonomických reforem, čelí téměř 70% škrtům.

„Jednou z našich hlavních priorit byla podpora toho, aby se Ukrajina ubírala směrem k evropským institucím. Je v našem zájmu, aby se nepřibližovala k těm ruským,“ uvedl bývalý velvyslanec Spojených států v Ukrajině William Taylor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…