Donald Trump udeřil: Ukrajina? Může se rozrůst ve světovou válku. Pozor na Čínu. Slaboch Biden. Až já budu prezident...

27.02.2022 5:39

„Rusko decimuje Ukrajinu… Naše armáda i celá Amerika byla zesměšněna v Afghánistánu… Bidena ostatní národy nerespektují a vnímají ho jako nekompetentního slabocha,“ varoval Američany ve floridském Orlandu na konferenci CPAC někdejší prezident USA Donald Tump s označením současné situace ve světě za nejchaotičtější od druhé světové války. Exprezident přítomným jmenoval další konflikty vyvolané Ruskem, přičemž připomenul, že pouze za jeho prezidentství si ve 21. století Moskva nedovolila napadnout žádnou cizí zemi. U Putinových choutek eskalace ve světě prý nekončí. Trump ukázal, kde být na pozoru.

Donald Trump udeřil: Ukrajina? Může se rozrůst ve světovou válku. Pozor na Čínu. Slaboch Biden. Až já budu prezident...
Foto: Repro GBNews
Popisek: Donald Trump na CPAC 2022

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Ještě před samotným veřejným vystoupením se někdejší americký prezident pro novináře v zákulisí rozhodl odpovědět na několik dotazů týkajících se války na Ukrajině. Ke krizi vyvolané ruskou agresí Trump v souladu se svými předchozími vyjádřeními zopakoval, že za jeho prezidentství by k podobné eskalaci dojít nemohlo. Dění na Ukrajině označil za „smutné“. Ukrajince pak bývalý americký prezident ocenil jako statečné bojovníky. „Už zemřely tisíce lidí. Tohle by se nikdy (za mě) nestalo,“ zopakoval.

Vrátil se i k opuštění Afghánistánu. „To byl jeden z nejvíc trapných okamžiků v historii naší země,“ zhrozil se a poznamenal, že když tento „nekompetentní“ útěk viděli Putin a čínský prezident Si Ťin-pching, změnili náhled na schopnosti Spojených států.

Trump varoval, že nynější eskalace nekončí pouze u Putinových choutek, ale že zuby si brousí i Čína na Tchaj-wan.

K otázce sankcí Trump vyzdvihl zejména zamýšlené odpojení Ruska od bankovního systému SWIFT. „Je to velmi vážný krok… Ale nynější situace se může rozrůst ve světovou válku. Nemělo to nikdy začít. Ale začalo a tak se teď něco musí udělat. Tohle je jedno z nejvíce účinných opatření,“ řekl s poznámkou, že to však nyní bude mít dopad i na zbytek světa.

Současnou administrativu však vyzval k velké opatrnosti při vojenském řešení. „Jsme jaderná mocnost, ale Rusko je v počtu jaderných zbraní skoro na podobné úrovni. Čína je sice ještě pět let za námi, ale i tak mají značný jaderný arzenál... Musíme být velmi opatrní,“ poradil.

Veřejnou část vystoupení pak Trump již věnoval i tématům americké domácí scény. Hned úvodem pronesl několik slov k levici. Míní, že američtí levičáci jsou nyní dosti oslabení a jejich „žalostná politika“ nepřináší příliš ovoce. „Vezmeme si zpět naši zemi a naši svobodu,“ ujistil Američany, že socialisté, marxisté a komunisté nebudou mít šanci.

Levice nyní dle jeho mínění ztrácí u Američanů podporu po levicových rozhodnutích, jež se změnila v „katastrofu“ a Trump tak má za to, že u dalších, v pořadí již jeho třetích, prezidentských voleb vyhraje.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„Zavedeme voličské průkazy. Nikdy nebudeme rušit policii a úplně smázneme tu nesmyslnou ‚cancel culture‘,“ slíbil bývalý prezident.

Pokračovat hodlá i s dokončením zdi na hranici s Mexikem. „Budeme chránit hranice před všemi s výjimkou lidí, kteří chtějí do naší země vstoupit legálně,“ podotkl exprezident.

Opět se vrátil i k Ukrajině a k hrdinství tamních lidí bránících se ruské invazi. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který zůstává po boku obránců v Rusy ostřelovaném Kyjevě, Trump ocenil za jeho statečnost.  

Vzpomenul, že Zelenskyj se již v roce 2019 postavil americkým médiím a odmítl, že by na něj byl vyvíjen tlak ze strany Trumpa v souvislosti s vyšetřováním aktivit bývalého viceprezidenta Spojených států Joea Bidena a jeho syna Huntera. „Nikdy na mě nebyl vyvíjen nátlak a nebyly stanoveny žádné podmínky,“ opřel se tehdy do části amerických médií, která se snažila fabulovat o zapojení Trumpa do úniků informací o zapletení Bidena a jeho syna do prostředí ukrajinských oligarchů obchodujících s plynem ukrajinské a ruské provenience.

Trump rovněž Bidena dříve obvinil z tlaku na Ukrajinu z důvodu propuštění ukrajinského generálního prokurátora Viktora Shokina, jenž měl v plánu otázky vyvolávací působení Huntera Bidena na Ukrajině vyšetřovat. Generální prokurátor byl po naléhání Západu propuštěn krátce poté, co vytvořil plán na vyšetřování firmy, ve které Hunter Biden působil.

Americký exprezident podoktl, že je hrdý na to, že se mu podařilo nezatáhnout Spojené státy do žádné války: „Demokraté si na mě ukazovali, že začnu třetí světovou válku. Já žádnou válku nezačal! Já je ukončoval!“

„Za mé administrativy nás respektovalo i Rusko. Respektovalo nás jako každá jiná země na světě. Nyní však vidí, že Biden je slaboch... a to mě vážně mrzí. Byl bych tak rád, kdyby (Biden) odváděl dobrou práci. Vážně. Nemyslím teď na politiku. Byl bych radši, kdyby se mu dařilo,“ vyřkl. Bidena dle jeho mínění ostatní státy nerespektují.  

„Musíte ukazovat sílu i navenek… Pokud bych dal dohromady pět nejhorších prezidentů americké historie, tak ani oni neudělali tolik škod, co stihl Joe Biden za třináct měsíců,“ tvrdě zaútočil na svého nástupce.

„Modleme se za hrdý ukrajinský národ,“ vyzval pak Trump k podpoře ukrajinského národa bránícího se agresi ze strany Ruska, což přítomní v sále ocenili potleskem vstoje.

„Tyhle hrůzy by se nestaly, pokud by nebyly volby zmanipulované a já bych byl prezident,“ vrátil se Trump k názoru, že s Bidenem prohrál kvůli zmanipulování prezidentských voleb. Putin se dle jeho slov k útoku na Ukrajinu rozhodl při sledování zpackané evakuace z Afghánistánu.

Následně došlo na výčet dalších ruských akcí. „Za Bushe Rusko napadlo Gruzii. Za Obamy Rusko obsadilo Krym. Za Bidena Rusko vpadlo na Ukrajinu. Byl jsem jediný prezident ve 21. století, během jehož úřadu si Rusko nepodmanilo cizí zemi,“ podotkl.

Trump připomněl, že právě on byl tím, kdo Ukrajině posílal zbraně a finance, aby se mohla bránit.

K šířícím se pochybnostem některých komentátorů, zdali je Putin při smyslech, Trump uhodil na Západ, který se totiž podle něj k Ukrajině zachoval „s opakem k chytrosti“, když dal najevo Putinovi, že se v případě invaze zmůže jen k sankcím. „Vezmu si celou zemi, a oni mi dají jenom sankce?“ naznačil uvažování Putina.

Podle Trumpa nyní není otázkou, zdali je Putin dostatečně chytrý, ale spíš to, zdali nejsou lídři na Západě „blbci“.

Upozornil přitom, že Rusko vydělává na válečnou mašinérii především díky příjmům z prodeje nyní velmi drahé ropy. Podle Trumpa je za růst cen energií zodpovědný přílišný tlak na emisní limity a na ochranu klimatu a Rusko ze závislosti ostatních na drahých surovinách bohatne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …