Donald Trump zastavil pomoc pro nepřátele Bašára Asada

20.07.2017 9:22

Zatímco za éry Baracka Obamy byli syrští rebelové považováni za blízké spojence Spojených států, Donald Trump je opačného názoru. Po jeho rozhodnutí bude zrušen program CIA, v rámci kterého byli cvičeni a vyzbrojováni povstalci, kteří bojovali proti prezidentu Bašáru Asadovi.

Donald Trump zastavil pomoc pro nepřátele Bašára Asada
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Příslušníci Syrské svobodné armády a dalších uskupení, která bojovala za svržení prezidenta Bašára Asada, byli od samého počátku konfliktu v Sýrii podporováni Západem. Nejenom ve formě „morální podpory“, ale také konkrétními kroky. Například CIA se v rámci svého speciálního programu podílela na výcviku povstalců. Vedle toho jim Američané dodávali také zbraně a potřebné informace.

Spolupráce se syrskými rebely pokračovala i přesto, že mnozí z nich měli skutečně daleko do demokratické opozice. Naopak se často ukázalo, že bojují proti Asadovi ve jménu takřka stejně radikálních postojů jako samotný Islámský stát. Ale tato zjištění Obamovu administrativu od podpory syrských povstalců neodradila. Republikáni postoj demokratického prezidenta kritizovali a nyní Donald Trump přešel od slov k činům.

Jak uvádí zpravodajská agentura Reuters, Trumpova administrativa se rozhodla zastavit zmiňovaný program CIA a ponechat nečitelné syrské povstalce svému osudu. Podle nejmenovaného zdroje lze tento krok vnímat jako snahu současného amerického prezidenta zlepšit vztahy s Ruskem. Zmiňovaný program CIA byl nastartován v roce 2013 a jeho neskrývaným cílem bylo pomoci povstalcům svrhnout Asada.

Agenturou Reuters oslovení experti však pod příslibem anonymity ve shodě konstatují, že program nebyl příliš úspěšný a nepodařilo se jeho prostřednictvím dosáhnout žádných hmatatelných výsledků. Jeden z nich připouští, že hlavním problémem programu bylo, že vycvičení a ozbrojení povstalci často přešli na stranu Islámského státu a dalších radikálních muslimských uskupení. Zrušení programu tak právě z tohoto důvodu podporovali i někteří úředníci předchozí administrativy.

Pro zrušení programu se ještě před svým zvolením prezidentem hlasitě vyjadřoval také samotný Donald Trump. Navrhoval mimo jiné, aby se Spojené státy místo podpory Syrské svobodné armády soustředily více na přímý boj s Islámským státem. Aktuální rozhodnutí Trumpovy administrativy však i nadále počítá s leteckými údery a dalšími bojovými akcemi v regionu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …