Dopravní sekerník Žák hodlá vyčistit i správu železnic

01.08.2013 17:05

Vlna personálních změn, která v minulých dnech postihla České dráhy, zatím nekončí. Personální obměnu chystá nový ministr Zdeněk Žák rovněž ve Správě železniční dopravní cesty, ve které by prý chtěl vidět více železničních odborníků.

Dopravní sekerník Žák hodlá vyčistit i správu železnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD - ilustrační foto

Možnost výměny členů správní rady SŽDC ministr už v minulých dnech naznačil, nyní ale o ní mluví už otevřeně. V nejbližších dnech zatím k obměně nedojde, protože většinu práce nyní ministerští úředníci věnují agendě spojené s výměnou vedení ČD, v budoucnu se ale změny SŽDC nevyhnou, řekl dnes ČTK.

SŽDC je pro stát klíčová firma, která ovlivňuje fungování nejen Českých drah jako vlajkového dopravce, ale v podstatě celého tržního prostředí v železniční dopravě a zejména v Cargu," uvedl Žák s tím, že ve fungování této organizace v současnosti vidí obrovské rezervy, pro jejichž řešení potřebuje ve vedení společnosti mít vhodné partnery.

Kdo odejde ze správy železnic se ještě neví

Koho konkrétně by si nový ministr ve správní radě SŽDC přál vidět, zatím ale odmítl komentovat. Z lidí, kteří by naopak orgán mohli opustit, se nabízí jméno bývalého náměstka pro letectví a satelitní technologie Jiřího Žáka, kterého ministr odvolal v úterý. Podle odvolaného náměstka šlo o politický krok a předpovídal, že stejně jako on se z úřadu budou poroučet další členové ODS. Ministr naopak odvolání zdůvodnil tím, že samostatného náměstka pro kosmonautiku resort nepotřebuje.

Změnu vedení Českých drah odstartovalo úterní odvolání představenstva společnosti v čele s generálním ředitelem Petrem Žaludou. O odvolání Žaludy se nový ministr dopravy neúspěšně pokoušel už v roce 2009. Tehdy se ale naopak dostal jako náměstek do sporu s ministrem dopravy Petrem Bendlem a úřad opustil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…