Dotáhla Blanku? Tím, že přestřihla pásku? Šídlo se vysmíval v debatě primátorských kandidátů za Krnáčovou

05.09.2018 22:40

Ve středu večer se na TV Seznam pořadu V Centru sešla šestice kandidátů na pražského primátora. Proti sobě se utkali Jiří Pospíšil ze Spojené síly pro Prahu, Jan Čižinský z Praha sobě, Jakub Landovský z ČSSD, který přislíbil, že se nestane ministrem zahraničí, Bohuslav Svoboda z ODS, Zdeněk Hřib z Pirátské strany a Petr Stuchlík z hnutí ANO, jenž nezapomněl vychválit dosavadní pražskou primátorku Krnáčovou.

Dotáhla Blanku? Tím, že přestřihla pásku? Šídlo se vysmíval v debatě primátorských kandidátů za Krnáčovou
Foto: ČSSD
Popisek: Jakub Landovský

První otázka, čím skutečně chce být po volbách v říjnu 2018, jestli starostou Prahy 7, či primátorem, padla na Jana Čižinského. Ten ale prý především chce, aby se Praha proměnila stejně jako Praha 7. „My totiž máme skvělý tým, který nasbíral 100 tisíc podpisů, abychom v Praze mohli kandidovat, a sedm tisíc podpisů, abychom mohli kandidovat v Praze 7,“ připomněl s tím, že když uspějí v obou případech, bude neplaceným starostou Prahy 7.

Čižinský je přesvědčen, že pokud by byl zároveň i primátorem, tak to jeho týmy výborně zvládnou. „Složím pochopitelně poslanecký mandát. Role primátora a starosty Prahy 7 se dá zvládnout, ani jednu funkci bych nezanedbával,“ je si jistý Čižinský, který se neobává, že by se dostal do střetu zájmů tím, že by upřednostňoval Prahu 7. V případě, že by se stal primátorem, prý neuvažuje, že by jej na postu starosty Prahy 7 někdo nahradil.

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib zase vysvětlil, jak přesně myslel slova o „inkluzi homosexuální v městských firmách“. Odmítl, že by lidé v pohovoru do městských firem měli hlásit svou sexuální orientaci, či byli nějak označení a na základě toho by dostali zaměstnání. „Tak to rozhodně není. Jsem rád, že to mohu uvést na pravou míru. Já jsem mluvil o rovných pracovních podmínkách, které budou pro všechny lidi stejné,“ zdůraznil s tím, že dva instituty – registrované partnerství a manželství – mají své drobné i velké odlišnosti, což veřejnost často netuší.

„Jsou tam subtilnější rozdíly, které se projevují v pracovně-právní oblasti. To, co dělají velké firmy, je, že to dorovnávají, tak aby registrované partnerství z hlediska zaměstnavatelů bylo to samé, co je manželství,“ vysvětlil s tím, že jde třeba o volno na pohřeb partnera, což možná působí malicherně, ale pro člověka je to důležité.

Následně se moderátor Jindřich Šídlo obrátil na Jakuba Landovského z ČSSD s otázkou, jestli by nebylo fér říct voličům, že se v říjnu stejně stane ministrem zahraničních věcí a že na práci primátora nebude mít čas. „Není to fér, protože by to nebyla pravda. Já kandiduji na primátora hlavního města Prahy navážno, a pokud mě právní vědomí neklame, tyto dvě funkce jsou neslučitelné,“ připomněl Landovský s tím, že určitě nebude toto kombinovat.

Vyloučil, že by se stal ministrem zahraničních věcí v říjnu, kdy o tom má po volbách jeho strana rozhodovat. „A víte co, já vám to slíbím, že se ministrem nestanu. A co slíbím, to splním,“ usmál se a zmínil, že včera přemýšlel o tom, že tato otázka v dnešní debatě padne, a proto zavolal předsedovi ČSSD Hamáčkovi, aby se ujistil. „Honza mi řekl, že se tahle věc do října vyřeší a o mně vůbec nemluvil, a tak to tak beru,“ sdělil.

U Jiřího Pospíšila se zase často ozývá kritika k tomu, že by se v jeho případě pražským primátorem stal člověk, který doteď zásadně kandidoval v Plzni a trvalé bydliště v hlavním městě má od roku 2018. Podle Pospíšila však přece vůbec nezáleží na místě bydliště, a poukázal na to, že v Praze už působí léta a rozhodně to na jeho kandidaturu stačí. „Od roku 2002 trávím většinu času v Praze. Pokud nejsem v Bruselu, tak se starám o muzeum Kampa a Werichovu vilu,“ uvedl s tím, že se aktivně podílí na pražské kultuře.

Je proto především otázka voličů, jestli je problematika původu klíčová. „Mohli by zvážit, že člověk, který je 16 let v politice s tím, že je za mnou práce na Ministerstvu spravedlnosti, nový občanský i trestní zákoník,“ zdůraznil, že vstupoval na Ministerstvo spravedlnosti po ministrovi, kdy vše bylo rozvráceno, a dal se dohromady nový kodex. „Stejně dnes vnímám Prahu. Je to výzva, a pokud zde vznikne zajímavá koalice, může se z ní zase udělat metropole,“ věří Pospíšil, že by lidé měli volit podle opravdových kvalit.

Následovala Šídlova otázka směrem k Petru Stuchlíkovi z hnutí ANO. „Máte dojem, že se na Praze za poslední čtyři roky projevilo, že ji řídila parta profíků na magistrátu?“ rýpl si. S pochopením své narážky se u Stuchlíka ale nesetkal. Krnáčová a její tým podle něj za sebou mají velký kus práce. „Tým, který Krnáčová reprezentovala, nebyl jednoduchý tým, ta koalice byla velmi komplikovaná,“ sdělil a dodal, že Krnáčová se zpočátku musela spíše chovat jako krizová manažerka.

„Mohli možná předvést o něco více práce, to lze vždy. Ale musím říct, že po Krnáčové zde zbyla spousta projektů,“ řekl a zmínil například tunel Blanka. „Vezměte si, že ona ten tunel dokázala dotáhnout do konce a zprovoznit,“ řekl, načež se z hlediště ozval hlasitý smích pobaveného publika. „Dotáhla ho do konce? Tím, že přestřihla pásku?“ dělal si legraci i moderátor. Stuchlík se na něj ale rozlítil s tím, že by k ní neměli být nespravedliví. „Paní Krnáčová mohla být milejší, ale dokázala to a dokázala vyřešit i Opencard, které se zalekla spousta politiků, i těch, kteří tu sedí,“ řekl s tím, že za ní práci vidí.

Stuchlík pak poznamenal, že nyní by Praha měla hlavně začít investovat. „Je to bohaté město, peníze máme, ale nedokážeme je dobře investovat a uřídit,“ řekl s tím, že celý život pracoval sám, nezávisle na rozpočtech a státních penězích. „Dokázal jsem z nuly postavit velkou firmu. Jsem připraven tyto zkušenosti předat Praze. Je to asi krize středního věku, ale mám pocit, že po osmnácti letech, kdy byla Praha pilířem mých úspěchů, jí to musím vrátit,“ dodal Stuchlík.

Na řadu pak přišel Bohuslav Svoboda z ODS, který jako jediný z přítomných kandidátů si již funkci primátora hlavního města Prahy vyzkoušel. ODS často kritizuje Andreje Babiše za to, že je ve své funkci i ve chvíli, kdy je trestně stíhán. Svoboda je již ale také nepravomocně odsouzen. Snažil se proto objasnit, v čem se v tuto chvíli od hnutí ANO v tomto směru odlišuje. „Mé trestní stíhání je věc, které já nerozumím, nedokážu ho vysvětlit. Jediné, co vím, že když jsem bojoval s korupcí, což ostatní říkají, ale nikdo to ještě nedělal, mně opakovaně zavolali, že půjdu sedět já, a ne oni,“ uvedl Svoboda.

Moderátor mu ale oponoval, že i Babiš argumentoval s tím, že je to pouze msta za to, že bojoval s korupcí. „Já jsem ale hlasoval na zastupitelstvu. Babiš nikde nehlasoval, přijal peníze, to je rozdíl mezi mnou a hnutím ANO,“ odpověděl Svoboda.

Pro odlehčení pak následoval malý test, k němuž kandidáti dostali bílé desky, na které měli napsat potají svou odpověď. Otázka byla, kolik stojí měsíční kupón na pražskou MHD pro dospělého. Jako jediný však se správnou odpovědí přišel Zdeněk Hřib, který správně uvedl, že je to 550 korun.

Závěrem pak přišla otázka na kandidáty, zda je mezi nimi někdo, kdo rovnou teď vylučuje, že by s kýmkoli ze svých oponentů nebyl schopen po komunálních volbách uzavřít koalici v zastupitelstvu. O slovo se jako první přihlásil starosta Čižinský, který by nechtěl koalici s ODS a s ANO. „Jednoduše proto, že mají jiné chápání,“ zdůvodnil.

„Já si nedovedu představit koalici s hnutím ANO,“ řekl jasně a stručně Pospíšil. Piráti zase kromě toho, že vylučují KSČM a SPD, vylučují ještě kumulátory funkcí. „Vylučujeme také osoby stíhané, odsouzené včetně osob nepravomocně odsouzených, což se vztahuje i na pana Svobodu,“ dodal Hřib. Landovský sdělil, že vylučují extremisty, tedy komunisty a SPD.

„My máme své zkušenosti s vládnutím v Praze, jediní, kdo to vede, jsme my,“ vysvětlil Svoboda přítomným kandidátům s tím, že proto ODS chce vyhrát volby a žádnou koalici nedělat.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…