Dovolená na Krymu? V roce 2021 přijelo 9,4 milionů Rusů. Zato dnes

27.08.2023 10:20

Ukrajinci dál úspěšně postupují na jihu v oblasti obce Robotyne. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) však upozorňuje, že nelze mluvit o tom, že by Ukrajinci pronikli do ruského taktického zázemí. Přesto jsou na tom lépe, než byli např. před třemi měsíci. Ruska Svitlana si ve stejné době postěžovala, že na okupovaném Krymu schází turisté. Na letošek si tam prý Rusové žádnou dovolenou nezařizovali, neboť se jim zdá, že válka hned tak neskončí.

Dovolená na Krymu? V roce 2021 přijelo 9,4 milionů Rusů. Zato dnes
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině je v plném proudu a ukrajinské i ruské zdroje podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) hlásí, že Ukrajinci zdárně postupují v oblasti u Robotyne na jihu země.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 25. srpna ukazují, že ukrajinské síly postoupily 1,5 km na jih severovýchodně od Novoprokopivky,“ upozornil institut. „Ukrajinský velitel údajně uvedl, že ukrajinské síly vstoupily do oblastí, kde se setkaly pouze s ruskými ,logistickými skupinami' a že očekává, že další ukrajinské průlomy v těchto oblastech budou snazší.“

Jeden z ruských proválečných blogerů naznačil, že Ukrajinci jsou blízko taktických týlových oblastí v rámci řady ruských obranných pozic, kterými v současné době pronikají. ISW však upozornil, že tento typ zpráv by neměl být vykládán tak, že Ukrajinci vstoupili do ruských týlových oblastí. To se pravděpodobně zatím nestalo. Ukrajinci teď stojí před druhou linií obranných pozic, které mohou být slabší než linie první, ale stále jde o ruské obranné pozice. I tady se nachází tzv. dračí zuby, protitankové překážky, ale i minová pole, ačkoli podle ISW mohou být méně rozsáhlá, protože i Rusové si pravděpodobně ponechali v těchto pásech minových polí taktické průchody. Podle ISW je třeba mít na paměti, že za trojicí první série obranných linií existují i další obranné pozice vytvořené hlouběji na okupovaném ukrajinském území. Jinou věcí však podle institutu je, zda Rusové budou mít dost vojáků a techniky, aby tyto obranné pozice obsadili.

Rusové prý do oblasti Robotyne přesunuli další posily, které stáhli od Kreminy v Luhanské oblasti. Má jít o 76. gardové letecké útočné divize (VDV). Podle ISW jen není jisté, zda se k Robotyne přesunula celá divize.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23351 lidí
Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že důsledky ruského vpádu na Ukrajinu ovlivňují i obyčejné Rusy, kteří v letních měsících přemýšlejí, kam vyrazit na dovolenou. Jednou z oblíbených letních destinací je totiž Krym, který Rusové Ukrajině ukradli již před devíti lety. Ale obyčejné občany Ruské federace to nemuselo příliš trápit, protože přestože svá lehátka rozkládali u moře na okupovaném území, měli klid. To se však po zahájení invaze na celé území Ukrajiny v únoru 2022 změnilo.

Teď i nad Krym létají ukrajinské drony a ukrajinští vojáci se symbolicky vylodili na Krymu v den oslav ukrajinské nezávislosti 24. srpna. Svitlana, Ruska, která dříve pracovala jako manažerka v turistické agentuře na Krymu, prozradila CNN, že fakticky nemá dostatek práce, protože řada Rusů si dovolenou na Krymu raději rozmyslela. Svitlana CNN požádala, aby nezveřejňovala její příjmení, protože se bála následků za to, že si dovolila mluvit se západními novináři. Z Krymu se prý odstěhovala do Petrohradu a když se po čase na Krym vrátila, smutně zajistila, že tamní situace je stále zlá. „Nedávno jsem tam jela znovu v naději, že vše brzy skončí a dohodnou se na něčem, aby konflikt ukončili. Ale zůstala jsem čtyři měsíce a uvědomila jsem si, že v dohledné době nic neskončí,“ řekla CNN.

Lidem se prý až tak nediví, že na Krymu nechtějí trávit dovolenou, když jim nad hlavou létají vojenská letadla a na silnicích jim hrozí srážka s vojenskými transportéry. Přitom ještě za rok 2021 přijelo na Krym 9,4 milionů ruských turistů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal navíc opakovaně najevo, že ruská válka proti Ukrajině začala vpádem na Krym, a proto také skončí tím, že Ukrajinci Krym opět osvobodí.

Server katarské televize Al-Džazíra upozornil, že Rusové odrazili další ukrajinský dronový útok na Moskvu, kvůli kterému musela být pozastavena doprava na všech 3 velkých letištích obsluhujících hlavní město Ruské federace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snaha mnohých českých novinářů prezenovat válku na Ukrajině jako válku dobra se zlem,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 27.08.2023 10:45:30
přičemž to "dobro" má být Ukrajina a "zlo" Rusko" je zlovolnoou propagandistickou manipulací s veřejným míněním. Zůstaňme třeba u toho zmiňovaného Krymu. Krym neměl historicky s Ukrajinou (ať už se jedná o jakékoliv hranice, které kdy měla) nikdy nic společného. Teprve v roce 1954 přičlenil Krym administrativně k tehdejší Ukrajinské svazové socialistické republice generální tajemník ÚV KSSS, původem Ukrajinec, soudruh Chruščov. Do té doby, a to přibližně od roku 1750 byl Krym výsostným územím Ruska, ve kterém dlouhodobě žije kolem 85 % Rusů, kteří se nikdy s administrativním připojením k Ukrajině nesmířili, což dávali najevo již od samého počátku vzniku samostatné Ukrajiny po rozpadu SSSR. Jestliže právo na sebeurčení nebylo upřeno Albáncům v Kosovu, měl by stejný princip spravedlivě platit i pro Rusy na Krymu.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…