Drábek bude znovu objasňovat, jak jeho úřad šetří na počítačích

20.03.2012 7:16

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) bude dnes už poněkolikáté objasňovat, jak chce jeho úřad v příštích letech ušetřit za počítače. Už dříve řekl, že do roku 2014 na informačních technologiích díky změně přístupu a dodavatelů uspoří 1,5 miliardy korun. Média v posledních dnech ale znovu uváděla, že nové počítačové systémy levnější nebudou. Pochybnosti kolem nových programů v resortu práce a kolem výběru jejich dodavatelů se objevují už čtvrt roku.

Drábek bude znovu objasňovat, jak jeho úřad šetří na počítačích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Drábek loni v prosinci oznámil, že jeho ministerstvo plánuje snížit náklady na počítačové systémy, a to díky změně firem, nižší ceně i zveřejňování smluv. Letos měly výdaje klesnout na polovinu. Některá média už loni ale přišla s tím, že dlouholeté dodavatele mají nahradit společnosti, na které mají ministr a jeho náměstek Vladimír Šiška vazby. Drábek se proti tomu ostře ohradil.

Jako by kupoval raketoplán, tvrdí Langer

Počátkem roku pak na sebe strhl pozornost hlavně nový systém pro vyplácení sociálních dávek, s nímž úřady práce pracují od ledna. Úředníci si stěžovali na to, že řádně nefunguje. Odboráři i opozice kritizovali výběr dodavatelů bez vypsání tendru. Ministerstvo uvedlo, že výběrové řízení nevypisovalo a jen se přidalo k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu.

Podle bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS) se tento kontrakt vztahoval jen na nákup licencí Microsoft. Langer na facebooku uvedl, že Drábkovo ministerstvo postupovalo tak, jako by na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček pořídilo raketoplán a několik družic. Média v posledních dnech psala o tom, že z dodatků smluv vyplývá, že nové systémy vyjdou na miliardy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…