Drábek odvedl obdivuhodnou práci, snížil míru chudoby, vykládal Kalousek na Nově

22.10.2013 23:28

Poslední předvolební duel na TV Nova ukázal nejhvězdnější obsazení. Premiérského kandidáta favorizované ČSSD Bohuslava Sobotku a proti němu hlavní symbol reforem dosavadní vlády Miroslava Kalouska. Tématem byla vzhledem k resortu obou exministrů financí především ekonomika.

Drábek odvedl obdivuhodnou práci, snížil míru chudoby, vykládal Kalousek na Nově
Foto: Daniela Černá
Popisek: Do Olomouce přijel i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

První dotaz však mířil na největší urážku, kterou ze strany svého protivníka oba diskutéři doposud v kampani slyšeli. „Mě ČSSD nenaštvala. Byl bych naštván, pokud bych byl volič ČSSD, že soutěží s komunisty o to, kdo bude komunističtější,“ uvedl na adresu strany svého oponenta Miroslav Kalousek.

Sobotka se pozastavil nad malou účastí Miroslava Kalouska v kampani TOP 09. „Pan Kalousek moc nevystupuje, tak si říkám, jestli ho TOP 09 neschovává a jestli za ty tři roky nemá černé svědomí,“ rýpl si předseda ČSSD.

Kalousek následně v reportáži přiznal, že je pyšný na založení standardní konzervativní strany TOP 09 a ozdravění veřejných rozpočtů. Sobotka mu ohledně jeho pýchy na veřejné rozpočty připomněl, že příští rok má být schodek rozpočtu 112 miliard, a když nastupoval, tak byly schodky výrazně nižší, takže neví, zda se dá mluvit o ozdravění veřejných rozpočtů. „Prošli jsme recesí, ale přesto jsme v poměru k HDP schodek snížili. Poprvé od devadesátých let,“ protestoval Kalousek.

Sobotka je naopak pyšný na hospodářský růst a růst životní úrovně za vlád ČSSD a prosazení kolkování lihovin. „Hospodářský růst za vlád ČSSD byl způsoben monetární bublinou. Životní úroveň byla na dluh v době, kdy to bylo zbytečné,“ okomentoval jeho pýchu nad ekonomickými úspěchy vlády ČSSD Kalousek.

„V době naší vlády se životní úroveň začala přibližovat poměrům na Západě, teď se zase vzdaluje,“ namítl Sobotka. Nesouhlasil asi s Kalouskovou interpretací růstu za vlád ČSSD. Podle něj za ním stála především politika investičních pobídek a vstup do EU.

Ne všechno je korupcí

Dalším tématem byla korupce. „Politici nejsou jiní než společnost, která je volí,“ okomentoval reportáž, ukazující nejrůznější podoby tohoto nešvaru, exministr Kalousek.

„Ne každá kauza označená jako korupce je korupcí. Je snadné říct, že je zkorumpované všechno,“ protestoval následně proti vyznění reportáže Kalousek. Podle něj je k omezení korupce především třeba, aby se zlepšila veřejná kontrola veřejných zakázek, byť žádný zákon neochrání dokonale. Sobotka jako opatření vyjmenoval majetková přiznání, posílení NKÚ, zrušení anonymních akcií a posílení kontroly veřejných zakázek z hlediska kvality.

„Proč jste nechali tak dlouho řádit Drábka a Šišku? To jste netušili, co tam provádějí,“ zeptal se Sobotka, když dostal příležitost položit svému oponentovi přímý dotaz. „Ministr Drábek odvedl obdivuhodný kus práce,“ namítl dotčeně místopředseda TOP 09. Pak uvedl, že reformy na Ministerstvu práce a sociálních věcí ušetřily ročně osm miliard a snížily u nás míru chudoby.

Dalším tématem byly ceny potravin, které podle reportáže jsou v pohraničí mnohem vyšší než za hranicemi. „Ceny určuje trh,“ komentoval to Kalousek s tím, že pro řadu věcí naopak jezdí lidé z ciziny k nám. „Vláda nemůže řešit to, že se nějaká košile dá koupit levněji v Londýně,“ reagoval na reportáž. Sobotka mu připomněl vysoké DPH, které se na cenách podepsalo, Kalousek se však bránil, že tato daň ovlivňuje ceny naprosto minimálně.

Důchodcům jsme nic nesebrali, jen jsme jim přidali méně

Následovalo téma zákazu kouření. Celoživotní nekuřák Sobotka usoudil, že by se v boji s kouřením mělo pokračovat a začít by se mělo úplným zákazem této činnosti v restauracích. Kalousek následně vykládal, že se ztotožňuje s přísným postojem ministra Hegera a má zkušenost, že zákaz kouření je nakonec prospěšný i pro kuřáky. „Proto bych podpořil zrušení zákazu,“ vysvětlil. Na překvapený dotaz moderátorky Markéty Fialové se pak opravil, že měl na mysli podporu absolutního zákazu kouření.

Následovalo téma sociálních reforem, na němž se vyřádil dosavadní opoziční lídr Sobotka. Podle něj hrozivý mix Drábkových reforem skutečně přivedl řadu občanů na dno. Podle Kalouska se nejednalo o masový jev, ale pouze o individuální případy.

„Pokud, nedejbože, vyhrajete volby, můžete se zavázat, že přistoupíte k finanční ústavě?“ zajímal se Kalousek o osud dokumentu, který připravila Nečasova vláda. Sobotka to odmítl s tím, že budou hledat takové řešení, které umožní finanční stabilitu, ale zároveň nebude omezovat hospodářský růst, jako se to stalo za minulé vlády.

Proč jste důchodcům sebrali 45 miliard, zněla další otázka. „Důchodcům nikdo nic nesebral, pouze jim bylo přidáno méně,“ namítl Kalousek. Pak dodal, že důchodcům, kteří myslí na své děti, se dá vysvětlit, že toto opatření mělo smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…