Drábek se tvrdě opřel do Nečase. Proč premiér obchází práci na černo?

28.10.2012 16:17

Odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se v pořadu České televize Otázky Václava Moravce tvrdě vymezil vůči kritice z úst premiéra Petra Nečase, který dává v posledních dnech najevo že bude třeba revidovat řadu projektů, které byly spuštěny v resortu pod Drábkovým vedením. Drábek k tomu poznamenal, že z očí do očí mu výtky předkládal málokdy. Nejhorší by podle Drábka bylo, kdyby začalo být opět tolerováno zaměstnávání na černo.

Drábek se tvrdě opřel do Nečase. Proč premiér obchází práci na černo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Drábek k tomu poznamenal, že z očí do očí mu výtky předkládal málokdy. Nejhorší by podle Drábka bylo, kdyby začalo být opět tolerováno zaměstnávání na černo.

"Zaměstnávání načerno zatěžuje sociální systém a deformuje ho. Poctiví podnikatelé vědí, že kontroly, které probíhají, mají svůj smysl, i když pro firmy představují jistou administrativní zátěž. ... V minulosti, kdy byl ministrem práce a sociálních věci i současný premiér Petre Nečas (ODS) se k zaměstnávání  načerno přistupovalo mírněji," podotkl odstupující ministr a zároveň místopředseda TOP 09. Zdůraznil, že návrat k předchozí praxi by pro něj byl nepřijatelný a nepřijatelné to zřejmě bude i pro celou TOP 09.

Premiér Petr Nečas totiž s blížícím se odchodem ministra Drábka začal podnikatele uklidňovat, že "buzerace" ohledně práce na černo brzy skončí. Zvýšení kontrol nelegálního zaměstnávání podle premiéra nebylo správnou cestou.

Kauza IBM a sociální karta

Média nedávno také informovala o kauze, ve které má společnost IBM připravit nový systém kontroly posudkových lékařů a tím také systém zefektivnění sociálního systému. Antimonopolní úřad však ministerstvu práce a sociálních věcí vytkl, že na tuto zakázku nevypsal otevřenou soutěž. Drábek k tomu poznamenává, že se první chvíli zdálo, že celý projekt zvládne zpracovat jen IBM, teď se ukazuje, že tomu tak není a noví zájemci dostanou příležitost nabídnout státu své služby.

Podle Drábka je také třeba mít na paměti, že stát ono zefektivnění systému nestojí ani korunu. Média přitom tvrdí, že nový systém kontroly bude stát přibližně jedna a půl miliardy korun.

"Je to projekt za nula korun. Je totiž stejně jako sKarta založen na úspoře proti původním nákladům. Pokud se s novým systémem podaří něco ušetřit, pak provozovatel nového systému obdrží třicet procent z ušetřené sumy. Pokud se nepodaří ušetřit nic, pak provozovatel nového systému rovněž neobdrží ani korunu," zdůraznil Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…