Drábek se v ČT popral za živnostníky: Pracují na sebe, nezatěžují stát!

22.06.2014 14:04

Český penzijní systém musí projít proměnou. O tom je přesvědčen exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, jenž má za to, že stávající druhý pilíř by se neměl rušit, ale naopak by se měl stát povinným. Proti stínovému ministrovi za tento resort Miroslavu Opálkovi (KSČM), ale i proti Martinu Potůčkovi, který předsedá nové zvláštní komisi pro důchodový systém, se vší vervou hájil živnostníky, kteří odvádějí do systému podstatně méně peněz než zaměstnanci.

Drábek se v ČT popral za živnostníky: Pracují na sebe, nezatěžují stát!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) je další vládou v pořadí, která řeší problém financování důchodového systému. Za tímto účelem byla zřízena i specialní komise, která má mimo jiné za úkol připravit cestu ke zrušení druhého pilíře důchodového systému, který zavedla předchozí vláda Petra Nečase (ODS). V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o českém penzijním systému diskutovali exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), předseda vládou zřízené důchodové komise Martin Potůček a stínový ministr práce a sociálních věcí za KSČM Miroslav Opálka.

Dělali jsme aspoň něco, upozorňuje Drábek

„Obecně bych řekl, že politici vezmou naše návrhy opravdu vážně. Tentokrát se to podařit může,“ věří Potůček, protože v komisi působí odborníci z celé řady oblastí. Miloslav Opálka by za úspěch komise považoval, kdyby se podařilo odbourat druhý pilíř, zastropovat věk odchodu do důchodu a stanovit valorizační vzorec. Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) byl v očekáváních značně skromnější. Za úspěch by považoval už to, kdyby diskuse o důchodovém systému v Potůčkově komisi zůstala na patřičné odborné úrovni.

„Myslím, že naše problémy byly zapříčiněny dlouhodobou nečinností v minulosti, protože podobné reformy se v okolních zemích prováděly v polovině devadesátých let,“ podotkl Drábek, jenž podotkl, že dalším problémem byla realizace důchodové reformy v časech ekonomické krize. „Přesto si myslím, že to bylo lepší, než nedělat nic,“ zdůraznil Drábek. Druhý pilíř podle jeho názoru má smysl a dokonce by měl být pilířem povinným. „Nová politická reprezentace, která přijde a bude chtít dnešním mladým lidem zajistit nějaký důchod, tak s nějakým novým řešením bude muset přijít. „Když se podíváme na období 2050 či 2060, tak první pilíř dnešním dvacátníkům a třicátníkům zajistí jen takovou dávku, která jim umožní, aby přežili,“ zdůraznil exministr.  

„Dnes lidé v ČR mají k dispozici celkem tři způsoby, jak si spořit na důchod. Od prvního ledna roku 2013 máme první pilíř, druhý pilíř a třetí pilíř. A to všechno v situaci, kdy tady máme situaci přetrvávající ekonomické krize jak ve světě, tak u nás,“ popsal známou skutečnost Potůček. Jak přesně bude naloženo s druhým pilířem, ale nechtěl předjímat. Nový důchodový model by měl být ale konstruován mnohem srozumitelněji. Současná ministraně práce a sociálních věcí požaduje, aby byl druhý pilíř zrušen k prvnímu lednu 2016, ale Opálka pochybuje, že to vláda stihne. Reálnější se mu zdá termín prvního ledna 2017.

Zadlužený důchodový systém

Český důchodový systém se ale již delší čas potácí v dluzích. Vláda Petra Nečase se tomu snažila čelit např. zpomalením valorizace penzí. To podle Drábka bylo sice bolestné, ale nezbytné. A pokud se na stávajícím systému nic nezmění, dosáhne dluh v systému až 130 miliard v roce 2050. Potůček dal na jedné straně Drábkovi za pravdu, ale zároveň zdůraznil, že osoby samostatně výdělečně činné přispívají do důchodového systému jen 35% toho, co přispívají zaměstnanci. Onu nerovnost je třeba napravit. „Tento krok bych považoval za prioritní,“ prohlásil jednoznačně Potůček. Současný model totiž povede k tomu, že důchody dnešních OSVČ budou v budoucnu velmi nízké.

Drábek ale varuje před zvyšováním odvodů do systému. „Co se týká opravdových několika set tisíc živnostníků, tak já bych velmi varoval před tím, zvyšovat jejich odvodovou a daňovou zátěž. To jsou lidé, kteří nemají nárok na výhody zaměstnanců a za své chyby ručí svým majetkem,“ uvedl exministr. Z tohoto hlediska se mu tedy zdá správné, aby se živnostníci alespoň nějakým výhodám těšili, když zvládají pracovat sami na sebe, aniž by zatěžovali stát.

„My máme dnes v předčasných důchodech 250 tisíc důchodců, takže stát vlastně řešil nezaměstnanost na úkor toho sociálního systému,“ poznamenal k tomu Opálka. Dalším problémem jsou stropy na odvody do systému. „Vždycky za vlád pravice došlo k tomu propadu důchodového pojištění,“ pokračoval poslanec.

Potůček následně ve vysílání položil otázku, jak je možné, že živnostníci v Rakousku mají odvody podstatně vyšší a přitom se nezdá, že by trpěli. Drábek k tomu poznamenal, že rakouští živnostníci nemají výhodu nižších odvodů, ale mají zase výhody jiné. Jaké to jsou? „Mají např. velmi silné zázemí v povinném členství v hospodářské komoře,“ podotkl Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…