Drábkův bič na nemakačenka se blíží: Musíte to státu nějak vrátit

11.12.2011 20:47

Veřejná služba se bude od Nového roku přednostně týkat lidí, kteří jsou bez zaměstnání rok a déle. O tom, pro které instituce a subjekty ji budou vykonávat, se nyní jedná. Vyplývá to ze základního metodického postupu vypracovaného ministerstvem práce a sociálních věcí.

Drábkův bič na nemakačenka se blíží: Musíte to státu nějak vrátit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Od Nového roku začne platit novela zákona o zaměstnanosti, podle které Úřad práce bude moci posílat na veřejnou službu lidi, kteří jsou v jeho evidence déle než dva měsíce.



Její rozsah bude až 20 hodin týdně. A pokud nezaměstnaní nabídku veřejné služby bez vážných důvodů odmítnou, budou vyřazeni z evidence. To znamená, že přijdou o podporu a budou za sebe muset platit zdravotní pojištění.

Sledujeme téma Veřejná služba

Drábek nechce pohodlné dávky bez práce

Podle metodického pokynu ministerstva však - minimálně zpočátku - bude veřejná služba nabízena přednostně lidem, kteří se nacházejí v hmotné nouzi a zároveň jsou vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než jeden rok.

Následně ji bude Úřad práce nabízet i nezaměstnaným, kteří nejsou v hmotné nouzi a jsou evidování déle než jeden rok. Současně bude nabízena osobám, které byly za poslední tři roky vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání v součtu celkem déle než jeden rok.

"Máme případy, kdy se nám stejní klienti dostávají do evidence vždy na půl roku a další půl rok jsou normálně zaměstnaní," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Tak jim podle něj neustále vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti a na systému mnohdy i několik let parazitují. "Právě takovým musíme pohodlný příjem ze sociálních dávek podmínit výkonem veřejné služby, jasně říci, že pokud od státu pomoc čerpám, musím ji někde také vracet," dodal Drábek.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…