Drahá a zelená elektřina: Česko se vzepřelo EU

12.02.2014 7:24

Takzvaný zelený cíl EU, tedy stanovení závazku, aby podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu celé Evropské unie dosáhl do roku 2030 sedmadvaceti procent, odmítá Česko. Informují o tom středeční Lidové noviny. „Stanovení závazného cíle pro podíl obnovitelných zdrojů z principu závazně narušuje technologickou neutralitu a hospodářskou soutěž tím, že preferuje jeden typ zdroje,“ cituje list nového mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Loskota. Právě tento rezort vytváří v dané věci české stanovisko.

Drahá a zelená elektřina: Česko se vzepřelo EU
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

EU se ke stanovení zmíněného závazku rozhodla pod tlakem těch evropských států, které mají na obnovitelných zdrojích zájem, především Rakouska a Dánska, ale i Německa, Francie či Itálie. Stanovení zeleného cíle EU podle listu kritizuje také eurokomisař pro průmysl Günther Oettingher. Podle něj je představa, že Evropa, která bude mít v roce 2030 podíl pouhých 4,5 procenta na globálních emisích skleníkových plynů, zachrání svět, arogantní a stupidní.

Podle deníku se spor vede o to, zda výsledkem současné politiky budou přílišné náklady na drahé energie, nebo spíš pozitivní rozvoj technologií.  Postoj, podobný českému, zastává také Velká Británie. Ta podle listu prosazuje technologickou neutralitu – soutěžit mají mezi sebou různé technologie, které se podílejí na snižování emisí. „Nejen obnovitelné zdroje, ale také jaderné elektrárny či podzemní úložiště uhlíkových emisí u klasických elektráren. Snižování emisí lze dosáhnout také nahrazením uhelných zdrojů plynovými,“ napsal list.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…